Честит рожден ден на Луиза Григорова-Макариев, която празнува 33 години днес! С ролите си на театралната сцена, на големия и на малкия екран, актрисата непрекъснато надгражда в професията, която винаги я е искала. Като бивш модел и дъщеря на собственичка на модна агенция – Ивет Григорова, Луиза не избра бизнеса, в който вече се беше утвърдила, а с хъс и любов се отдаде на ролите, в които се превъплъщава. На снимачната площадка се среща и със съпруга си – филмовия режисьор, сценарист и продуцент Мартин Макариев. Плод на любовта им е Бран, който през септември ще стане на 3 години. Момченцето се радва на компанията на по-големия си батко – Борис, син на режисьора.

Луиза разказва за рождения си ден, за годишнината от морската си сватба, за лятото и кога предпочита да прекарва морето си. 

Луиза, какви емоции изпитваш около рождения си ден и винаги ли го празнуваш?

Много си обичам рождения ден и винаги гледам да го празнувам – дали с голямо парти, или с обяд, или вечеря с близките от най-тесния семеен кръг, но не обичам да пропускам (смее се).

Сега с кого ще празнуваш?

Намирам се в сериозен репетиционен период и днес, когато съм родена, и утре имам репетиции, така че няма да правя супер голямо парти, но в един бар ще събера близки приятели и ще изпием по един коктейл по повод рождения ми ден.

А Бран ще присъства ли, или ще пропусне празника на мама?

Бран ще го гледа мама (смее се)! Той е едно прекрасно детенце, отдавна говори, чуден е... Прави сложни изречения и ми обяснява как стоят нещата от живота. Децата имат много добър, верен и чист поглед върху всичко.

Има ли подарък за рождения ти ден, който е близък до сърцето ти и винаги ще го пазиш?

Едни от най-хубавите подаръци, които съм получавала през годините, са от Мартин. Той много добре ме познава и знае какво ще ме зарадва, и всеки път успява да ме изненада с нещо много прекрасно. Подарил ми е бижута, които са се превърнали в скъпоценности за мен. Имам един пръстен и колие, които не свалям от себе си. Мартин винаги прави нещата така, че да не са просто купени от някой магазин, а да са специално изработени или като добре познава мен, създава нещо, което да е само за мен.

Снимка: instagram/luiza_grigorova_makariev

Кой рожден ден винаги ще помниш?

Не помня купоните за Нова година, но за рождените си дни много ги помня. Последният голям купон беше на 30-годишнината ми. Аз тогава бях бременна с Бран. Направих партито в къщата на едни приятели, дойдоха всички близки и семейството ми, и бяхме заедно, което много ме зарадва и си изкарахме страхотно! През годините съм правила и други такива готини събирания.

Каза, че си в сериозни репетиции. Къде и какво репетираш и кога предстои премиера?

На 5-и и 6-и юли имаме премиера на пиесата „Отблизо”. В нея си партнирам с Башар Рахал, Александър Сано и Любомира Башева. Представлението ще се играе в „Театро отсам канала”. Текстът е много познат, по едноименната пиеса на Патрик Марбър е, има и филм, който също се казва „Отблизо”, с участието на Джулия Робъртс и Натали Портман. Това е една изключителна пиеса и от години мечтая за нея. И най-сетне, след един месец тя ще види бял свят, за което всички сме много щастливи. Играя и в други представления в Малък градски театър „Зад канала”, където съм на щат. Две от тях са на Явор Гърдев и са страхотни – „Празникът” и „Пияните”, както и в още едно, на което режисьор е Йосиф Сърчаджиев – „Капан за самотен мъж”.

Снимка: instagram.com/luiza_grigorova_makariev

А в киното ще имаш ли ново участие? Съпругът ти няма ли да те включи в предстояща продукция?

То не може всичко наведнъж да се случва (усмихва се)! И ние, актьорите, балансираме. А Мартин си има свои проекти, над които работи в момента. Така че сега съм обърната към театъра, което много ме радва. Обожавам репетициите на „Отблизо”, те са едно от най-хубавите неща. Екипът е страхотен и много сме вдъхновени всички, и се кефим на представлението, което предстои да излезе и се надявам да се получи добре. Режисьорът Антон Угринов също е изключителен и така добре целият екип си паснахме с него.

Ясно е, че макар да е лято, не спираш да работиш. Планове за почивка имаш ли?

Плановете винаги ги правя в последния момент. Почивки, които се плануват месеци преди това, не съществуват за мен. Когато се освободим от ангажиментите си с Мартин, със сигурност ще отидем някъде - дали в България или навън, не мога да кажа. В горещите месеци на море у нас не обичаме да ходим, предпочитаме планината. Но като стане септември, октомври месец, тогава обичаме да отидем до нашето море. Дори и с пуловерче на плажа е страхотно – друг вид преживяване е!

Имаш ли история, свързана с лято, море и с любов? Може с Мартин Макариев да сте се запознали на морето...

(Смее се...) Не, не сме се запознали на морето с Мартин, а на снимачната площадка, там сме се и влюбили и почти оженили... Всъщност се оженихме именно на морето. На 4 юни имахме годишнина – шест години минаха от сватбата ни. Във „Виларте” в Лозенец беше събитието, шаферки ми бяха сестра ми, братовчедка ми и две колежки – Лора и Цвети. А кумове - Весела Бабинова и Дария Симеонова. Сватбата ни беше страхотна и предизвиква същата емоция в мен и сега. Така добре се получи всичко, че дори и не мога да си мечтая да се случи по-добре. Беше тотално освободена от всякакъв вид ангажираност – програми, следване на определени часове за сервиране на храна и т. н.  Всичко беше много бохемско и свободно. Бяхме около сто човека, и то само приятели, само млади хора... Семейства, които не познаваме, не сме канили на сватбата си. Решихме да поканим хората, с които най-много общуваме в този момент, защото отношенията в живота са динамични и всичко се променя. А и няма защо носталгично да се подхожда към едно ново начало.

Сестра ти беше абитуриентка сега, нали? Ти ли я запали по твоите стъпки?

Да, Кристи завърши сега и беше много красива абитуриентка! Предстои да кандидатства в НАТФИЗ. Но не съм я запалила аз, тя от много години е настроена на тази вълна, ходи и на театрална школа, дори имаше представление на 4 юни, което гледах.

Снимка: Личен архив

Значи никоя от вас няма да продължи по стъпките на майка ви - модния бизнес?

Винаги оставаме подкрепа на мама, стига тя да поиска. Но всеки си поема по пътя. 

Едно красиво място, на което може да прекарате своето лято - вижте във видеото.