Няма как да отречем, че романтичната поредица “Здрач” е феномен в киното, дори и само заради факта, че макар да се счита от мнозина за един от най-лошите високобюджетни филми на всички времена (оценките на филмите от поредицата в IMDB са между 4.7/10 и 5.5/10), любовните трепети на блещукащите вампири успяха да донесат на създателите си над 5 милиарда долара. Днес Кристен Стюарт, звездата в главната роля, навършва 30 години, затова решихме да ви припомним някои интересни неща за нея.

Снимка: Getty Images

Кристен винаги е знаела, че ще работи в Холивуд, но никога не е очаквала да бъде актриса

Кристен Стюарт е от холивудско семейство, затова за нея никога не е било под съмнение, че един ден ще тръгне по пътя на родителите си. И тъй като и двамата са работили зад камера, тя също е очаквала да гради кариера на сценарист.

Снимка: Getty Images

Въпреки това започва да се снима в някои малки роли, предимно без реплики и в телевизионни филми. Почитателите ѝ може би са я забелязали например във игралния филм “Семейство Флинтстоун: Да живее Рок Вегас”.

Първият ѝ по-значителен успех е във филма “Паник стая”, в който си партнира с Джоди Фостър. И макар звездата Фостър да изнася по-голямата част от филма, Кристен Стюарт не остава незабелязана.

Снимка: Getty Images

На 13 години получава роля във филма “Говори”, където играе изнасилена ученичка, отказваща да говори. За изпълнението на тази роля Кристен Стюарт получава много добри отзиви от критиците.

През 2007 г. играе във филмите “На женска територия” и има малка роля в културния феномен “Сред дивата природа”. По това време е забелязана от режисьорката Катрин Хардуик, която е много впечатлена от нея и я кани да участва в екранизацията по романите на Стефани Майър.

Снимка: Getty Images

Феноменът “Здрач” и връзката с Робърт Патинсън и изневярата, която развълнува дори Доналд Тръмп

Макар книгите от вампирската поредица да са доста популярни, никой не очаква филмите да имат такъв феноменален успех. За премиерния си уикенд “Здрач” успява да събере 55 милиона долара и веднага става ясно, че ще има продължение.

Младите Кристен Стюарт и Робърт Патинсън от сравнително неизвестни актьори се превръщат в едни от най-големите холивудски звезди. А едно от нещата, които най-силно вълнуват всички фенове е дали двамата са двойка и в реалния живот.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка връзката им е обявена публично и става тема номер 1 в света на шоубизнеса. Печелят наградата за най-добра целувка, папараците ги следят навсякъде и дебнат за моменти на интимност, а феновете не ги оставят на мира.

Тази “голяма любов” обаче се оказва само за пред камерите. Кристен Стюарт е изловена от папараци да се целува с режисьора на най-новия си филм “Снежанка и ловецът” (което обяснява защо актрисата е избрана да играе Снежанка във филм, в който злата мащеха е Шарлиз Терон). Мъжът е 19 години по-възрастен от нея и е женен.

Изневярата на Кристен Стюарт е тежък удар за поредицата здрач. Почитателките ѝ са страшно разочаровани. А един от хората, които следят и коментират любовния живот на Кристен Стюарт е бъдещият американски президент Доналд Тръмп, който посвещава на актрисата в Туитър цели 13 поста, подобни на този:

Робърт Патинсън не бива повече да се събира с Кристен Стюарт. Тя му изневери като куче и ще го направи пак - само гледайте. Той може да си намери много по-добра.

Кристен Стюарт след “Здрач”

Поредицата “Здрач” приключи, вече е позабравена от почитателите си (и по-малко от тези, които я мразеха), а актьорите в главните роли не изгарят от желание да се връщат към този период от живота си.

След като си даде малко пауза от киното, Кристен Стюарт се завърна, но не в холивудските блокбъстъри, а в по-малки и независими филми. Тя игра в “Спасител”, “Все още Алис”, “По пътя”, “Равни”, “Конкретна жена”. Получи много добри отзиви за играта си в “Социален живот” на Уди Алън и филмите “Облаците на Силс Мария” и “Личен купувач” на Оливие Асаяс.

Снимка: Getty Images

Последната ѝ засега голяма роля беше в екшъна “Ангелите на чарли”, който беше по-голям проект, но претърпя провал в боксофиса.

Заради множеството роли на актрисата и трансформацията ѝ от тийн идол в сериозна актриса, Кристен Стюарт получи от Асоциацията на холивудските критици приза за актриса на десетилетието.