Естетичната медицина изкушава, но и помага с иновативни продукти и методи, които предлага. Te, от своя страна, ни дават самочувствие, заради усещането да сме по-млади и красиви, и най-вече се чувстваме добре в кожата си. Д-р Паула Лозанова е специалист по дерматология и лицево-челюстна хирургия. За Ladyzone тя обяснява кога започва стареенето на кожата, как да го спрем и кои са най-новите методи в естетиката у нас.


Д-р Лозанова, кога започва стареенето на кожата, какви са признаците?
30+ е възрастта, в която трябва да се обърне сериозно внимание на кожата, защото фотостареенето като фактор взима превес. От 30 до 50 г. освен физиологичното стареене на кожата, настъпва и типичната фотоувреда. Тя е характерна особено за хора с по-светла и чувствителна кожа. Факт е, че кожата старее по различен начин, което се обуславя още от по-ранна възраст.

 

При по-младите пациенти - до 30 години тя е два типа. Единият е характерен за тези с по-чувствителна и атопична кожа, която се нуждае от повече хидратация. Вторият е за тези, при които има наличие на акне, себорея, при която се прилагат комбинативни терапии.

 

С напредване на възрастта наблюдаваме загуба на обем на лицевите структури, отпускане на кожата, поява на бръчки и дехидратация. Ботулиновият токсин е продукт, който най-дълго е изпитан във времето. Познат е като ефект в естетиката, естествено намира и доста клинични приложения, които използваме, например, при пациенти с бруксизъм (скърцане със зъби) и други състояния. Целта на този продукт е не само да влияе върху естетичния вид, но и върху мускулатурата, като намалява бръчките и с времето те не стават по-дълбоки. Ако приложението му започне след 30-годишна възраст и е сравнително редовно, можем да запазим по-дълго време по-млад вид. Най-често с ботулинов токсин се инжектират челото и зоната около очите, наречена „пачи крак”. В комбинация с други процедури той може да се прилага и в зоната на долната част на лицето и шията.

Какво да правим, за да съхраним здравето и красотата на кожата?

При пациенти с еластоза, с атрофичен тип стареене на кожата, която е дехидратирана, изразени са бръчки около 40-те години, а и генетично тя е по-чувствителна, трябва да се наблегне на хидратацията й, да се стабилизира чувствителността й и да се направи мощна биостимулация. Ефективни са инжекционните продукти, когато се комбинират с перорална добавка. Така те забавят старареенето на кожата, давайки й хидратация, но едновременно с това правят мощна биоревитализация, като стимулират и колагеногенезата.

Хроничната фото-увреда на кожата води до различни промени на тъканите. Базоцелуларният карцином, характерен в по-зряла възраст, напоследък е се среща в твърде ранна възраст. В практиката ни с д-р Симеон Георгиев лекуваме пациенти с рак на кожата и дермато-хирургията е голяма част от работата ни. Превенцията на фото-стареенето има водеща роля.

Кои са най-новите методи в естетиката?

Д-р Георгиев: Инжекционните биостимулатори са най-иновативната група продукти на пазара. Продуктите „Lenisnа” и „Juvelook”, съдържащи микросфери поли-млечна киселина, които създават мощна биостимулация на колагена. Продуктите живеят дълго време в тъканите и стимулират собствената регенерация на тъканите, както и колагеногенезата. Прилагат се не само в областта на лицето, но и за цялото тяло, особено за трудни зони като вътрешна повърхност на бедра, горна вътрешна част на ръце, глутеална област. „Juvelook” е и за приложение в зоната под очите. Той подмладява и стяга кожата, като подобрява и тъмните кръгове.

Д-р Георгиев, какво ще споделите от работата си с лифтинг конци „Аптос”?

Анти-птозисните конци на „Аптос” са най-подходящи за възрастта 35-60 години. Като международни техни трейнъри, сме ангажирани в обучението и сертифицирането на колеги медици, които да ги прилагат. При тях биостимулацията и лифтинг ефектът вървят ръка за ръка. 

 

Кои са грешките, които най-често правят пациентите?
Д-р Лозанова: Съвременните тенденции за красота и естетика се основават на естествените и елегантни корекции. Хиперкоригираните лица са голям проблем в практиката и от нас, като добри специалисти, зависи да подходим индивидуално към всеки пациент, да планираме адекватен план на процедурите, като основната цел е да забавим процесите на стареене. Стареенето е физиологичен процес, ние само го правим да настъпва по красив начин.

Д-р Паула Лозанова е ръководител на медицинска естетична и лазерна клиника Paula Fines. Интересите на лекарката обхващат широк диапазон, не само в областта на естетиката, но и на клиничната медицина – тумори и рак на кожата. Тя е сертифициран международен трейнър на водещи марки филъри, лифтинг конци и лазерни системи в естетичната медицина. Интерес има и в интимната естетика.
В екип е с д-р Симеон Георгиев, специалист по лицево-челюстна хирургия, специализиран международен трейнър в естетиката. Д-р Георгиев има интереси и в онкологията, и в травматологията на глава и шия. Работи заедно с д-р Лозанова с пациенти, които имат усложнения след естетични процедури.