Гери Турийска и половинката й Ясен Козев са заедно от 11 години, а преди 10 сключват брак. Сватбата им е спонтанна и е изненада за 30-ия рожден ден на писателката. Двамата бяха гости в рубриката на Александра Кръстева „Любовта е", където разказаха своята романтична история.

„Не знаех, че може да съществуват сватби изненади. Бяхме поканили десетима приятели от София да празнуваме рождения ми ден в бар на пристанището в Созопол. Пиехме фреш от диня, защото аз бях вече бременна в осмия месец, а всички бяха солидарни към мен“, разказва тя в рубриката „Любовта е“.

Снимка: Гери Турийска, личен архив

Въпреки че вече са сгодени, на сватбата им Явор няколко пъти пита Гери дали все пак ще се омъжи за него. На събитието прозвучава Менделсон и се появява една прекрасна дама от общината с торбичка от супермаркет. Това дава началото на сватбата и на техния съвместен живот като съпруг и съпруга. Наското отпразнуваха и 10-та годишнина от сватбата си. 

По този повод събрахме и 10 любопитни факта за колоритната Гери Турийска:

1. Тя е артист в пълния смисъл на думата – пише стихове, разкази, текстове на песни, пее, водила е радиопредаване и е създателят и човекът зад „Пощенска кутия за приказки“.

Снимка: Гери Турийска, личен архив

2. Гери няма любима книга. Работата й постоянно я среща с писатели на разкази, поезия и романи, затова не нея й е трудно да избере само една книга, която да заслужи почетното прозвище „любима“.

3. Има 10 годишна дъщеря Аника от композитора Ясен Козев. Гери не е искала да има голямо семейство, а още на първата им среща Ясен й казва “Нали знаеш, че един ден ще ми родиш дъщеря“. Композиторът има и двама синове – Ясен и Йово. Макар и да не е мечтала за това, Гери е щастлива с голямото им шумно семейство.

Снимка: Гери Турийска, личен архив

4. Писателката е родена е в сърцето на Розовата долина – Казанлък, в семейство на учители. Била е емигрант заедно с родителите си в началото на прехода и е живяла на различни места.

 

5. Като дете иска да се занимава с мода и да стане дизайнер един ден. Заради това и учи в текстилен техникум, където се подготвя да стане моделиер-конструктор на дрехи. Но след като открива литературата, мечтата й се променя и зарязва модата. Интересно е, че така и не влиза да учи висше образование, тъй като пет пъти я късат на кандидат-студентските изпити.

Снимка: Диляна Флорентин

6. Дъщеря й Аника я учи да забави темпото и да слуша. „Само тя успява да ме укроти и подреди истински“ споделя тя. Гери обича да слуша най-много нея. Още откакто е малка Аника, майка и дъщеря измислят приказки заедно.

7. Гери е голям кулинар и не го крие. Със съпруга й постоянно се състезават кой ще приготви вечерята вкъщи. В дома им винаги има ухае на прясно приготвена храна.

Снимка: Евгений Милов

8. Обича да е заобиколена от много хора. Обича да се събира с приятелите, да са шумни и да си говорят до сутринта. Същевременно обича и да прекарва времето си вкъщи с Ясен на дивана или в кухнята.

Снимка: Гери Турийска, личен архив

9. Любовта за нея е споделянето на време, преживявания, път и мечти. В нейния случай важи и за работата, музиката и писането. „Най-хубавото на любовта в моя живот е, че ме обгръща отвсякъде и я споделям с Ясен“.

10. Създава „Пощенска кутия за приказки“, водена от любовта към литературата и идеята да дава поле за изява на „млади и прохождащи автори“. Литературният й проект се развива успешно вече 14 години.