Свикнали сме да чуваме, че опразнената чиния е знак за комплимент към готвача или домакинята, при която сме на гости. Да, ама не. По света има такива нации, чиято култура на хранене напълно противоречи на това правило. Някои от тях пък имат такива странни обичаи, от които на средностатистическия европеец може дори да му прилошее, а от апетита му да не остане и следа.

1. Ако сте на гости при китайци...

опитайте от всичко върху трапезата, но не "омитайте” чинията пред себе си до блясък! Обичай е трапезите на най-многобройната нация по света едновременно да се обсипват с почти всичко, което ще се консумира – от основното блюдо, салатите, та до десерта. Така че, ако сте на ресторант или на гости, китайците ще ви засипят с изобилие от най-разнообразна храна. Бъдете готови да опитате от всичко, дори някое от ястията да ви се стори малко по-екзотично и не дотам по вкуса ви, като карамелизирани… мравки например. Бихте обидили домакина, ако откажете да вкусите поне някое от тях. В същото време обаче, проява на добър етикет е да оставите малко от ястието в чинията, колкото и да ви се ще да го изядете всичкото.

Номерът на Китай >>

 

2. Ако сте на гости при египтяни...

хич да не ви прави впечатление, ако някой от сътрапезниците ви домакини звучно се оригне! Шумното оповестяване на добре похапналия стомах е признак на изключително възхищение към гозбата, поздрав и в същото време комплимент към майсторката/майстора на гозбата.

Да се подготвим за … Египет >>

 

3. Звуците, които ще "запеят" в ушите, когато влезете в японски или корейски ресторант...

определено няма да ви впечатлят с особената си красота. Но шумното мляскане, хрупане, сърбане, а дори и оригване, е начинът, по който тези народи могат да изразят радостта си от блаженството и насладата, които са им доставили вкусните ястия. Така че, ако сте на гости при японец, не се притеснявайте да възпроизведете някой от гореспоменатите, достоен за японската трапеза, звук – това определено ще трогне домакина.

Мартина Стефанова: Белият човек е идеал за красота в Корея >>

 

4. На някои от нас може да е досадно да стоят на масата, след като са се нахранили, но за мексиканците...

да си тръгнеш в момента, в който си удовлетворил гастрономическите си нужди, е проява на изключително невъзпитание. В Мексико израз на добри обноски е, след като клиентът или гостът се е нахранил, да остане известно време на трапезата.

Мексико – традиция с горещи нотки >>

 

5. Шведите пък винаги плащат само своя дял от сметката...

Така че, бъдете подготвени. Ако случайно кавалерът ви е швед, не се учудвайте, ако след богатата питателна вечеря, на която той ви е поканил, извади дебелия портфейл и плати само неговата си поръчка и половината от шампанското.