Принц Хари и Меган Маркъл си навлякоха гнева на феновете в социалните мрежи, след като обявиха партньорство с компания, която продава крем за изсветляване на кожата - подкопавайки колективните им усилия в борба срещу расизма, пише The Hill.

Меган Маркъл и принц Хари са сключили партньорство с козметичния гигант Procter & Gamble чрез своята организация с нестопанска цел - фондацията Archewell, което е "базирано на споделени ценности" и "ще се фокусира върху равенството между половете, по-приобщаващи онлайн пространства и устойчивостта и въздействие чрез спорт".

Снимка: www.archewell.com

Съобщението за партньорството обаче руши доверието в социалната справедливост, която проповядват - заради противоречив крем за изсветляване на кожата, наречен "White Radiance", който компанията продава в Индия, Малайзия и Сингапур.

Снимка: www.olay.in

"Меган е говорила много по въпроса за расизма, така че това наистина прави впечатление", коментира партньорството пред "Мирър" Алекс Малуф, бивш изпълнителен директор на Procter & Gamble.

Снимка: Getty Images

Известни личности, включително Нина Давулури - първата индийско-американска Мис Америка, заявиха, че кремовете за изсветляване или избелване на кожата като White Radiance са расистки, защото засилват идеята, че бялата кожа превъзхожда по-тъмната кожа.

Снимка: Getty Images

"[Те казват], че имате нужда от бяла кожа, за да бъдете красиви, че трябва да имате бяла кожа, за да успеете", коментира Давулури.

"Както всички останали, гледах интервюто на Меган Маркъл пред Опра Уинфри", коментира д-р Джоан Рондила, професор от държавния университет в Сан Хосе, пред "Мирър" относно "отговорността" на херцога и херцогинята на Съсекс по отношение на продукта.

Снимка: Getty Images

Тогава в 90-минутно интервю пред ТВ водещата, излъчено по Си Би Ес, Меган Маркъл и принц Хари направиха големи разкрития за живота в кралското семейство. Маркъл сподели, че е била пред самоубийство заради лошото отношение към нея. Още преди раждането на сина й Арчи във фамилията е имало притеснения колко тъмна ще е неговата кожа.

Разговорите по тази тема са били с принц Хари. По време на интервюто обаче той отказа да назове кой точно се е притеснявал, че Арчи ще бъде с тъмна кожа. "Никога няма да споделя това. Бях шокиран, че тази тема се повдига", заяви тогава Хари.

"За Меган беше важно да повдигне тези въпроси на цвета на кожата. Не мисля, че това партньорство представлява напредък в този разговор", заявява Рондила.