Козметичният гигант L’Oréal обяви, че ще премахне от продуктите си думи като "избелване" заради продължаващите глобалните антирасистки протести, съобщава "Гардиън".

"Групата L’Oréal реши да премахне думите "бяло/избелващо" и "светло/изсветляващо" от всичките си продукти за кожата", се казва в съобщението на козметичната компания.

Съобщението на L’Oréal последва решението на индийските и бангладешките клонове на Unilever да преименуват популярния крем за изсветляване на кожата "Светла и прекрасна" "Fair and Lovely" по същата причина.

Англо-нидерландската компания Unilever, която през изминалата година спечели 500 милиона долара от въпросни продукт в Индия, заяви, че ще спре да използва думата "светъл" в името, тъй като марката е "ангажирана да отпразнува всички цветове на кожата".

Няколко компании - включително L'Oréal - бяха критикувани наскоро за изсветляващи продукти за кожа след глобалния възход на движението Black Lives Matter, тръгнало след като американски полици уби невъоръжен чернокож Джордж Флойд миналия месец в Минесота.

Американската компания Johnson & Johnson заяви миналата седмица, че  ще спре да продава в Азия и Близкия изток някои продукти на Neutrogena и Clean & Clear, рекламирани като редуциращи тъмните петна.