Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако пък времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.

Православната църква почита великомъченица Кириакия – Неделя.

Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия през трети век, когато управлявал император Диоклетиан. След дълги години без деца, на родителите на Света Неделя най-накрая се родило дете – кръстили я Неделя, защото се родила в неделя.

Историята на Св. мъченица Неделя 

 

От ранна възраст малката Неделя е възпитавана да вярва и служи на Бога и затова тя дава обет за целомъдрие. Неделя била изключително красива и поради това много младежи я искали за жена, но тя винаги отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Исус Христос и е готова да умре за него. Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка, гласи историята.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията ѝ се явявал Исус Христос, който напълно възстановявал поразената плът и всяка сутрин Неделя била като преродена.

На императора му омръзнало да се въртят в този омагьосан кръг и той издал заповед Неделя да бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно. Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча. Света Неделя станала великомъченица през 289 г. на 7 юли.

 

Всяка година на 7 юли имен ден имат хората, носещи имената Делчо, Дельо, Делян, Неда, Неделина, Неделчо, Неделя, Недка, Недко, Недьо, Недялка, Недялко, Нели, Нелин, Нелина, Нелко, Ненка, Ненко, Нено, Ненчо.

През десети век по време на Първото българско царство, църквата канонизирала Неделя за Светица. По време на Второто българско царство мощите на Света Неделя са пренесени в столицата Търново.

Патриархът Свети Евтимий написал житие на Света Неделя, в което с най-ласкави думи на възхищение и преклонение описва нейния духовен подвиг, който сравнява като една ярка светеща звезда на небосклона. Българският патриарх за първи път прави превод на името гръцкото име Кириакия на български и затова ние познаваме името Св. мъченица Неделя.