"Ние, народът на САЩ" е празничната тема на Джил Байдън за украсата на Белия дом, чието предназначение е "хората" да видят себе си в орнаментите за елхата, камините, огледалата и декорациите "направи си сам", превърнали обществените пространства на официалната президентска резиденция в зимна страна на чудесата, предаде Асошиейтед прес. 

"Душата на нашата нация е и винаги е била "Ние, народът на САЩ", както започва преамбюлът на конституцията. Именно това вдъхнови тазгодишната празнична украса на Белия дом", каза Джил Байдън на събитие в Белия дом в чест на над 150-те доброволци, които поставяха украсата през дългия уикенд за Деня на благодарността.

Сред декораторите са и две от сестрите на първата дама на САЩ.

"Ценностите, които ни обединяват, могат да бъдат открити навсякъде около вас - вяра във възможностите, оптимизъм и единство. Стая по стая, ние представяме това, което ни обединява по време на празниците и през цялата година", каза Джил Байдън.

Общодостъпните стаи са посветени на обединяващите сили: почитане и възпоменание на починали близки, думи и истории, доброта и благодарност, храна и традиции, природа и отдих, песни и звуци, единство и надежда, вяра и светлина, и деца. 

Аромат на бор лъхва посетителите, когато влизат в Източното крило и се озовават пред дървета, украсени с огледални орнаменти "Златна звезда" с имената на загинали военнослужещи. 

Зимни дървета, горски животни и светещи фенери, поставени по протежение на коридора, допринасят за усещането за разходка в снега.  

Реплики на президентските домашни любимци - кучето Командир и котката Уилоу, посрещат гостите за първи път в края на коридора, пред отново да се появят в стаята Вермейл, която чества добротата и благодарността, и в държавната трапезария, акцентираща върху децата. 

Рецепти, предоставени от малката армия от доброволци-декоратори, украсяват камината на Китайската стая. Написаните на ръка - за ябълков чипс и пицеле, са семейни рецепти, споделени от първата дама.

Сътрудниците на Джил Байдън казват, че тя е почерпила вдъхновение от хората, които е срещнала, докато е пътувала из страната, и от основополагащите документи на нацията - Декларацията за независимост и Конституцията, пише още БТА.

Копие на Декларацията за независимост е изложено в библиотеката. Винаги впечатляващият 136-килограмов джинджифилов Бял дом тази година включва захарно копие на Залата на независимостта във Филаделфия, където са подписани документите.

За да сътвори шедьовъра от джинджифилови и захарни бисквити, главният сладкар е използвал 20 листа тесто за захарни бисквити, 30 листа тесто за джинджифилови бисквити, 45 килограма пастиаж, 14 килограма шоколад, 18 килограма кралска глазура. 

Снимка: Getty Images

Около 50 000 души се очаква да посетят Белия дом за празниците, в това число туристи и гости. Сред тях е президентът на Франция Еманюел Макрон. 
           
Празничната украса включва повече от 83 000 светещи лампички по дърветата, гирлянди и други декорации, 77 елхи и 25 венци извън Белия дом. Доброволците са използвали също над 12 000 орнамента, 4500 метра панделка и повече от 1600 камбанки. 

Някои от декорациите са саморъчно направени. Първата дама се надява те да вдъхновят хората да ги пресъздадат за себе си. Сред тях са пластмасови чаши, превърнати в камбанки, и елхички, направени от формички от пяна и тавички от магазините за един долар.