Лятото на 2024 г. ще бъде пикът на слънчевата активност, съпътстван от магнитни бури.

Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние. Но каква е рецептата за преодоляване на последиците от магнитните бури?

Учените съветват да пставате по-внимателно от леглото, да имате повече движение и разходки, спорт и умерена физическа активност, всичко това съчетано с по-лека храна.

Серия от магнитни бури предстои през месец юни. Пикът на активността им е на 16-17 юни. По-слабо интензивните бури са преминали на 1-2 юни.

В дните около 9 юни (8-12) – на изборния ден в България за Европейски парламент и предсрочни парламентарни избори – магнитни също ще се усещат. 

На датите 19-20, 23 и 28-29 - магнитни бури също ще има.

Земната магнитосфера ще бъде спокойна на 4 и 7 юни, както и в средата на месеца на 13 и 14 юни, сочат данни на Лабораторията по слънчева астрономия.

Какво представляват магнитните бури?

Различните експлозии и изригвания на Слънцето, които редовно излизат на повърхността, водят до освобождаване на големи количества слънчева енергия в космоса. Тази енергия се състои от заредени частици (протони и електрони), които могат да се разпространят много бързо в пространството, включително към Земята. Когато тези частици достигнат магнитосферата на Земята, се появява активност, наречена магнитна или слънчева буря.

Как ще ни повлияят магнитните бури през юни?

Снимка: iStock

Магнитните бури имат собствена класификация, при която К-индекс 1 е най-слабата активност, незабележима за хората, а К-индекс 9 е мощна магнитна буря от червено ниво, която може да причини не само влошаване на човешкото здраве, но и северни сияния и неизправност на всякакви технологии.

Как магнитните бури влияят на хората?

Снимка: iStock

Учени и изследователи от цял свят вече са провели множество проучвания за връзката между магнитните бури и човешката дейност. Съществуват доказателства в подкрепа на идеята, че магнитните бури оказват влияние върху здравето и настроението на хората. В такива дни хората са много по-склонни да се оплакват, че се чувстват зле, и да посещават лекари, особено кардиолози.

Най-често срещаните оплаквания са: