Една от най-големите американски певици и артистки на 20 век има нов албум, в който издаде непубликувани досега нейни песни от периода 1962-2014 г. И споменавайки това, на дневен ред изскача един въпрос, който ни тормози - как е правилно да произнесем нейното име – Барбара Стрейзънд или Барбра Страйсънд? 

Когато говорим за Барбра, всички можем да се съгласим, че това е един от най-успешните жени артисти, живели някога. За повече от 60 години кариера тя е участвала в едни от най-успешните филми като „Весело момиче“ (1968), „Каквито бяхме“ (1973), „Роди се звезда“ (1976) и още много други. А за филма „Йентъл“ от 1983 година не само че е продуцент, режисьор, сценарист и актриса, но и печели „Златен глобус“ за режисьор и 37 години наред тя е била единствената жена, спечелила тази награда.

Снимка: Getty Images

За музиката й също можем да говорим много. С вечния си хит “Woman in Love” и още много сингли и албуми, тя държи рекорда за жена изпълнител с най-много албуми, които са покорили класациите на първо място.

Оказва се обаче, че произношението на името на Барбра винаги е представлявало затруднение пред една част от меломаните. Въпросът е как е правилно?

През изминалия век иконата става популярна в България като Барбара Стрейзънд, но това произношение на името й не е правилно. Рожденото име на певицата е Барбара, но тя избира псевдонимът й да бъде Барбра. Въпросът с фамилията й е друг. Фамилията й се произнася Страйсънд, а не Стрейзънд.

Певицата не веднъж е показвала, че ѝ става много неприятно, когато кажат фамилията ѝ грешно. През 2016-а тя дори се свързва с главния изпълнителен директор на "Епъл", за да промени начина, по който гласовият асистент на "Епъл" – Сири, произнася името й. Също така, в една от песните й от 2016-а с актрисата Мелиса Макарти разиграват диалог, където Барбра заявява: “soft “s”, like sand on the beach” – „меко „с”, като пясък на плажа”.

Последната новост около нея е, че има нов албум “Release me 2”, в който пусна неиздавани досега песни, записани в периода 1962-2014. Албумът достигна 15-о място на класацията за албуми на “Billboard”. Това постижение я направи единствената жена с албум в топ 20 във всяко десетилетие от 1960 г. насам.

Водещият сингъл в албума е песента “I’d want it to be you”, която е дует с Уили Нелсън.

Най-мащабното интервю, което реализира, е със Зейн Лоуи за Apple Music.

А тук може да чуете самия албум >>

Още по темата: