Една песен, създадена в спалня с размер на кибритена кутия със съвсем първична звукозаписна техника стана най успешният дигитален сингъл в света за 2019 г., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Песента "bad guy" на Били Айлиш оглави годишната класация на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

"bad guy" е първият сингъл от първия албум на 18-годишната изпълнителка - "WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?". Песента незабавно стана хит и оглави класациите в над 15 страни по цял свят, сред които големи пазари като САЩ, Австралия, Канада и Мексико. "bad guy" стана втората най-стриймвана от Spotify песен глобално за миналата година, а по данни на Shazam е най-търсеното парче онлайн през 2019.

През януари "bad guy" бе обявен за Запис на годината и Песен на годината от 62-то издание на „Грами“, превръщайки Айлиш в най-младия артист-изпълнител в историята на наградите, получил престижните отличия в тези категории, припомнят от БАМП.

“Били Айлиш превзе целия свят с прекрасния си глас и предизвикателното си звучене. Тя е артист, който в песните си третира важни човешки проблеми като психичното здраве и с това импонира на своите многобройни фенове. Желаем й от сърце успех и през настоящата година, която се очертава изключителна за нея", каза Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI.

Old Town Road на Lil Nas X е втори в чарта на най-успешните на сингли за миналата година. Артистът, който направи вайръл сензация в платформата TikTok, застана начело на множество класации през 2019-а. Мелодичният му хибрид от хип-хоп и кънтри счупи рекорда за най-продължително пребиваване на първо място в класацията на Billboard - Hot 100 chart.

Señorita - прекрасният дует на Шон Мендес и Камила Кабейо, заема престижното трето място в класацията на IFPI. Тази колаборация е втора за двамата артисти и бързо достигна № 1 в Billboard Hot 100 на Щатите, като оглави и други музикални класации в 35 страни по света, сред които Обединеното кралство, Австралия и Канада. Señorita е най-стриймваната песен на Spotify в световен мащаб през 2019 г.

Класацията на IFPI Global Digital Single 2019 е втората от поредицата годишни световни класации на музикалната индустрия, след обявяването на Тейлър Суифт за най-успешен световен изпълнител за 2019 година в началото на март тази година.

Класациите на IFPI Global Digital Singles са единствените, които отчитат точно потреблението на различните сингли в световен мащаб на база данните за аудио стрийминг, видео стрийминг и брой на постоянни тегления онлайн през съответната година. Крайният резултат отразява и претегля относителната стойност на всеки от посочените видове цифрово използване.

Вижте как изглежда Топ 10 за 2019 г. в таблицата по-долу.

Rank

Artist

Track Name

Global converted track equivalents (millions)

1

Billie Eilish

bad guy

19.5

2

Lil Nas X

Old Town Road

18.4

3

Shawn Mendes, Camila Cabello

Señorita

16.1

4

Post Malone, SwaeLee

Sunflower

13.4

5

Ariana Grande

7 rings

13.3

6

Tones and I

Dance Monkey

11.4

7

Ed Sheeran, Justin Bieber

I Don't Care

10.3

8

Lady Gaga, Bradley Cooper

Shallow

10.2

9

Lewis Capaldi

Someone You Loved

9.1

10

Halsey

Without Me

9.1