Били Айлиш - петкратнате носителка на награда Грами, е сред изпълнителите, които ще се представят на сцената на 92-рите награди Оскар на 9 февруари  (неделя) в "Долби Тиътър" Холивуд. Шоуто ще бъде излъчено пряко по телевизия ABC в над 225 държави и територии.

Музикалната сензация е поканена за специално изпълнение от Академията за кино наука и изкуства в САЩ по време на церемонията за връчване на наградите "Оскар". С какво изпълнението на Айлиш ще бъде специално, предстои да разберем в голямата нощ на престижните златни статуетки.

Само преди броени дни Били Айлиш влезе в историята на най-престижните музикални награди Грами като най-младия артист с отличия в четирите водещи категории.

Снимка: Getty Images

18-годишната сензация грабна статуетки не само за Най-добър нов артист, Албум на годината, Запис на годината, Песен на годината, но и още едно златно грамофонче – за Най-добър поп вокален албум.

Нейният брат, сродна душа и партньор в музиката - Финиъс, попълни семейната колекция със статуетки и в двете категории, в които бе номиниран  - Продуцент на годината (некласически) и Най-добра продукция на албум (некласически).

През изминалата седмица Били Айлиш направи втори режисьорски скок с музикалното видео към сингъла си "everything i wanted", в което участва самата изпълнителка и брат й Финиъс. Песента е посветена на любовта между брат и сестра.

По-рано този месец стана ясно, че Били Айлиш ще изпълнява водещата музикална тема към предстоящия 25-и филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почакА", който тръгва в кината през април. Били Айлиш написва песента заедно с брат си. Така тя се превърна в най-младия артист в историята, който е създавал и записвал песен за легендарния Агент 007.

Световното й турне WHERE DO WE GO? World Arena Tour беше разпродадено в рамките на час и стартира на 9 март 2020 г.