Правенето на коктейли, а и консумацията им, е цяло изкуство, а барманите, които го практикуват, се наричат миксолози. Смесването на различни напитки може да се проследи до 18-и век, но човекът, на когото дължим съвременния облик на правенето на коктейли е американският барман Джери Томас (1830-1885).
Смесването на напитки като изкуство
Предполага се, че най-ранната форма на коктейлите са британските пуншове, при които някаква сладка напитка се смесва с алкохол. Самата дума “коктейл” също е възникнала в Британската империя - спомената е за пръв път в британски вестник през 1798 г.. Родината на съвременните коктейли обаче е Америка и съвременното разбиране за коктейл е описано в американската преса през 1806 г. Но ще минат няколко десетилетия, преди коктейлът да се превърне в това, което познаваме днес и заслугата е преди всичко на бармана и предприемач Джери Томас.
Томас е роден през 1930 г. в Ню Йорк. Още от съвсем млад се учи да бъде барман и с парите, които е наследил от баща си, заминава за Калифорния, за да търси успеха. Там той работи като златотърсач по време на Треската за злато, като барман и като организатор на вариететни програми.
През 1851 г. се завръща в Ню Йорк и отваря бар в сградата, в която се намира музеят на легендарния Ф. Т. Барнъм (от когото е вдъхновен героят на Хю Джакман в мюзикъла “Най-великият шоумен”). Малко след това Джери Томас изоставя бара си, започва да пътува из САЩ и Европа, за да работи като барман в редица хотели, където научава различни рецепти за коктейли.
Освен че е натрупал познания за коктейли от целия свят, Джери Томас успява да превърне приготвянето им в цяло шоу. Той жонглира със съдовете, украсява чашите и използва направени по поръчка съдове и инструменти, които са достатъчно впечатляващи сами по себе си.
Ако може да се вярва на вестниците от онова време, в един момент майсторството на Джери Томас му носи такава слава, че мъжът започва да си докарва по 100 долара седмични, което е огромна сума за 19-и век - вицепрезидентът на САЩ е получавал по-малко.
До края на живота си Джери Томас натрупва значително състояние, което обаче губи почти изцяло, след като започва да играе на Уол Стрийт. На 55 години барманът получава инсулт и умира, а смъртта му е отбелязана във всички големи американски вестници.
“Наръчник на бармана” - първата книга за правене на коктейли
Едно от най-важните неща, които оставя Джери Томас, е книгата “Наръчник на бармана”, която публикува през 1862 г. Повече от век и половина след публикуването на книгата, тя продължава да е задължително четиво за всеки, който иска да се занимава с миксология.
В книгата има много рецепти и указания за приготвянето на коктейли, за които Томас е научил по време на обиколките си в САЩ. Голяма част от описаните напитки са измислени от него, включително и най-известният му коктейл - “Blue Blazer” (син пламък), който е и един от първите огнени коктейли:
През 1876 г., в едно от по-късните издания на книгата, Джери Томас включва и първата известна рецепта на коктейла “Том Колинс”, който продължава да е много популярен и до днес.
Ето какво ви е необходимо, за да направите коктейл “Том Колинс”:
- 50 мл джин
- 20 мл сок от лимон
- 1 с.л. захарен сироп
- 125 мл сода
- 3 резена лимон
Във висока и права коктейлна чаша се сипват бучки лед и отгоре се изсипват джинът (50 мл), сокът от лимон (20 мл) и захарният сироп (1 с.л.). Долива се догоре със сода и се украсява с резенчета лимон.