Жените от датското кралско семейство накараха Копенхаген да заблести, пристигайки в цялото си великолепие на традиционния годишен бал по случай новата година, което се провежда в замъка „Амалиенборг“. Тон на вечерта зададе 47-годишната принцеса Мери, която се появи в кадифена рокля в цвят бургунди, с дълги ръкави и изчистен силует. Тоалетът й беше допълнен от разкошни и тежки бижута с диаманти и рубини, които отиваха на цвета на роклята.

Снимка: profimedia.bg

Нейната етърва – 43-годишната принцеса Мари и свекърва й – кралица Маргрет II, както и по-малката сестра на кралицата - принцеса Бенедикте, оформиха кралския дамски квартет, който събра погледите на събитието.

Принцеса Мари пък беше заложила на синьото – тоалетът, който се разкрояваше по дължна, беше с нежно деколте тип лодка, а основен акцент в бижутата й беше смарагдът.

Снимка: profimedia.bg

Датската кралица Маргрет II, която е на 79 години, беше заложила на тюркоазена дантела и наметка, която да я пази от студа. Смарагдите бяха чудесното допълнение към визията й.

Снимка: profimedia.bg

Нейната по-малка сестра, 75-годишната принцеса Бенедикте беше избрала лилава рокля, сребърни бижута и перли.

Снимка: profimedia.bg

И четирите знатни дами се появиха на празненството с подобаващо на ранга им великолепие от различни скъпоценни камъни, които бяха вплетени в тиарите, колиетата, обеците, пръстените и гривните.

Забелязахте ли характерното украшение, което носят и четирите дами на врата си? То се нарича Орден на слона и е най-старият и известен кралски орден на рицарството в Дания, който датира от 1460 година.

Снимка: profimedia.bg

Традиционният бал по случай новата година започва да се организира през 1693 година ot датския крал Кристиан VII. В началото той се провеждал само за крале и рицари, а по-късно кръгът от хора, които могат да присъстват се разширява и на него се появяват и кралски дами, ръководството на кабинета и избрани представители на институциите, които работят тясно с кралското семейство в Дания. Днес управляващата кралица използва бала, за да отправи поздравления за новата година към членовете на семейството и близките си сътрудници.