Може и да ви е трудно да повярвате, но да бъдеш кралица или принцеса е работа на пълен работен ден. Почти навсякъде в Европа, където монархията се е запазила по някакъв начин, кралете и най-близките членове на семейството им получават годишна заплата, заради ролята им да са представители на държавата пред света. Заедно с това, когато сложат короната, те получават и голямо наследствено богатство, но и много ограничения. Престолонаследниците рядко могат да следват собствените си цели за кариерно развитие и се нуждаят от разрешение за почти всяко нещо в живота си.

Тук ще ви представим списък на най-богатите кралски семейства в Европа. Сигурно ще се изненадате, но британската кралица, макар да е най-известния монарх в света, дори не влиза в Топ 3 на най-богатите кралски особи.

10. Крал Филип, Белгия
Богатство: 14 милиона долара

Снимка: Getty Images

Няма точна информация за богатството на белгийския монарх, но през 2013 г. той потвърди, че то възлиза на около 14 милиона долара. Всички имоти на кралското семейство в Белгия са или собственост на държавата или на Кралския попечителски фонд, което им отрежда десетото място по богатство в Европа.

Освен личното си богатство, кралското семейство на Белгия разполага и с годишна издръжка, която възлиза на допълнителни около 14 милиона. Всичките им разходи се поемат от държавата.

Някои членове на белгийското кралско семейство не разчитат на издръжка от държавата и имат собствени професии. Сред тях са двамата племенника на крал Филип, които имат свои професии - принц Йоаким е морски офицер в армията на Белгия, а неговият по-голям брат избра кариера на финансист, след като се отказа от правото си на евентуален наследник на трона.

9. Крал Фелипе VI, Испания
Богатство: 20 милиона долара

Снимка: Getty Images

Семейството на крал Фелипе притежава 8 замъка, 5 имения и 10 манастира. Освен това разходите им се поемат от държавата и през 2015 беше изчислено, че издръжката на кралското семейство е струвало на Испания близо 9 милиона долара.
Освен това кралят на Испания получава годишна заплата от над 250 000 долара.

8. Крал Харалд V, Норвегия
Богатство: 30 милиона долара

Снимка: Getty Images

Кралското семейство на Норвегия не трябва да плаща данъци върху имотите, от които изкарва значителна част от богатството си. Допълнително получават голяма издръжка от държавата, която възлиза на около 70 милиона, почти половината от които отиват за личните нужди на семейството.

Дъщерята на норвежкия крал обаче има и алтернативен източник на доходи – пише детски книги. Принцеса Марта Луиза е дипломиран психолог, но никога не е практикувала тази професия. Вместо това се е насочила към създаването на детски книжки, като най-популярната се казва „Защо принцовете и принцесите не носят корони“.

7. Кралица Маргрете II, Дания
Богатство: 40 милиона долара

Снимка: Getty Images

Кралица Маргрете управлява Дания вече 47 години. Тя и семейството ѝ получават издръжка от 13 милиона годишно.

Никаква част от тези пари обаче не стигат до младия принц Николай, който е седми в линията за наследяване на трона и няма право да се ползва от кралската издръжка. 20-годишния внук на кралица Маргрете е принуден да работи и е избрал да бъде модел.

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция
Богатство: 70 милиона долара

Снимка: Getty Images

Норвегия има фонд, който осигурява 7 милиона за лични нужди и официални пътувания, както и още 7 милиона за поддръжка на имотите им.

 

Вижте кои са кралските семейства с най-голямо богатство на следващата страница>>>

5. Крал Вилем-Александър, Холандия
Богатство: 200 милиона долара

Снимка: Getty Images

След абдикацията на кралица Беатрикс, на трона на Холандия седна нейният син Вилем-Александър, който получава от държавата по 47 милиона долара годишно, които да покриват личните му нужди, официалните визити и презокеанските пътувания. Той има също така и лично богатство, спечелено от недвижими имоти, инвестиции и акции в компанията „Shell“.

Преди да седне на трона, Вилем-Александър понякога е пилотирал пътнически самолети Фокер 70, но не за да изкарва пари от това, а само като хоби. Сега се обучава да пилотира и Боинг, след като самолетите Фокер бяха изведени от употреба.

4. Кралица Елизабет II, Великобритания
Богатство: 600 милиона долара

Снимка: Getty Images

Основен източник на богатството на най-известното кралско семейство в света са недвижими имоти, изкуство и инвестиции. Някои от имотите и съкровищата на кралското семейство, като Бъкинганския дворец, всъщност принадлежат на държавата, но английските монарси получават компенсация от средно по 30 милиона долара годишно.

Като кралски особи на заплата, някои членове на британското семейство няма как да съвместяват задълженията си като представители на монархията с обикновена работа. По тази причина Кейт Мидълтън трябваше да напусне работата си, а Мегън Маркъл изтри профилите си в социалните мрежи, след като се ожениха за принцовете Уилям и Хари. Те са много напред в линията за наследяване на трона и всяко тяхно действие строго се контролира. В момента усилията им са насочени най-вече в управлението на фондации, които се ангажират с различни благотворителни каузи.

Други представители на британското кралско семейство обаче са по-свободни да се развиват в професиите, които са си избрали. Принцеса Беатрис, братовчедката на Хари и Уилям, има свой собствен бизнес. По-малката ѝ сестра принцеса Юджени пък в продължение на години работи в различни аукционни къщи, а в момента е повишена до поста директор на галерията „Hauser & Wirth“.

Внучката на Елизабет II Зара също прави това, което обича – тя е ездачка и се състезава на олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. Освен това е дизайнер и има своя модна линия за ездачи. Нейният брат пък е управител на „Кралската банка на Шотландия“ в Единбург.

3. Принц Албер II, Монако
Богатство: 1 милиард долара

Снимка: Getty Images

Принц Албер, който се възкачи на трона на Монако през 2005 г. след смъртта на баща си, притежава ¼ от територията на Монако, дома на майка си Грейс Кели във Филаделфия, колекция от ретро автомобили, акции в компанията „Societe des Bains de Mer“ и колекция от пощенски марки за милиони.

В допълнение към това Монако отделя над 50 милиона годишно за издръжка на кралското семейство.

2. Принц Ханс-Адам II, Лихтенщайн
Богатство: 3.5 милиарда долара

Снимка: Getty Images

От всички кралски особи в този списък, Принц Ханс-Адам получава най-ниска заплата от държавата – едва 270 000 долара годишно. Той обаче не може да се оплаче от липса на пари, защото е натрупал огромно богатство като собственик на частна банка и от инвестиционния фонд, който се грижи за имотите му.

1. Великият херцог Анри, Люксембург
Богатство: 4 милиарда долара

Снимка: Getty Images

Херцогското семейство в Люксембург не получава заплата, а само 325 000 долара за служебни разходи и 12 милиона за поддръжка на имотите. За сметка на това обаче има пълен контрол върху всички имоти и съкровища и може да се разпорежда с тях както пожелае, без да търси одобрението на правителството. Така богатството на владетелите на Люксембург става около 4 милиарда долара, което прави Анри най-богатия монарх в Европа.