Може и да ви е трудно да повярвате, но да бъдеш кралица или принцеса е работа на пълен работен ден. Почти навсякъде в Европа, където монархията се е запазила по някакъв начин, кралете и най-близките членове на семейството им получават годишна заплата, заради ролята им да са представители на държавата пред света. Заедно с това, когато сложат короната, те получават и голямо наследствено богатство, но и много ограничения. Престолонаследниците рядко могат да следват собствените си цели за кариерно развитие и се нуждаят от разрешение за почти всяко нещо в живота си.

Тук ще ви представим списък на най-богатите кралски семейства в Европа. Сигурно ще се изненадате, но британската кралица, макар да е най-известния монарх в света, дори не влиза в Топ 3 на най-богатите кралски особи.

10. Крал Филип, Белгия
Богатство: 14 милиона долара

Снимка: Getty Images

Няма точна информация за богатството на белгийския монарх, но през 2013 г. той потвърди, че то възлиза на около 14 милиона долара. Всички имоти на кралското семейство в Белгия са или собственост на държавата или на Кралския попечителски фонд, което им отрежда десетото място по богатство в Европа.

Освен личното си богатство, кралското семейство на Белгия разполага и с годишна издръжка, която възлиза на допълнителни около 14 милиона. Всичките им разходи се поемат от държавата.

Някои членове на белгийското кралско семейство не разчитат на издръжка от държавата и имат собствени професии. Сред тях са двамата племенника на крал Филип, които имат свои професии - принц Йоаким е морски офицер в армията на Белгия, а неговият по-голям брат избра кариера на финансист, след като се отказа от правото си на евентуален наследник на трона.

9. Крал Фелипе VI, Испания
Богатство: 20 милиона долара

Снимка: Getty Images

Семейството на крал Фелипе притежава 8 замъка, 5 имения и 10 манастира. Освен това разходите им се поемат от държавата и през 2015 беше изчислено, че издръжката на кралското семейство е струвало на Испания близо 9 милиона долара.
Освен това кралят на Испания получава годишна заплата от над 250 000 долара.

8. Крал Харалд V, Норвегия
Богатство: 30 милиона долара

Снимка: Getty Images

Кралското семейство на Норвегия не трябва да плаща данъци върху имотите, от които изкарва значителна част от богатството си. Допълнително получават голяма издръжка от държавата, която възлиза на около 70 милиона, почти половината от които отиват за личните нужди на семейството.

Дъщерята на норвежкия крал обаче има и алтернативен източник на доходи – пише детски книги. Принцеса Марта Луиза е дипломиран психолог, но никога не е практикувала тази професия. Вместо това се е насочила към създаването на детски книжки, като най-популярната се казва „Защо принцовете и принцесите не носят корони“.

7. Кралица Маргрете II, Дания
Богатство: 40 милиона долара

Снимка: Getty Images

Кралица Маргрете управлява Дания вече 47 години. Тя и семейството ѝ получават издръжка от 13 милиона годишно.

Никаква част от тези пари обаче не стигат до младия принц Николай, който е седми в линията за наследяване на трона и няма право да се ползва от кралската издръжка. 20-годишния внук на кралица Маргрете е принуден да работи и е избрал да бъде модел.

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция
Богатство: 70 милиона долара

Снимка: Getty Images

Норвегия има фонд, който осигурява 7 милиона за лични нужди и официални пътувания, както и още 7 милиона за поддръжка на имотите им.

 

Вижте кои са кралските семейства с най-голямо богатство на следващата страница>>>