Сезонът на отпуските, почивките и пътуванията е тук. Един от многото въпроси, които ни интересуват, когато тръгнем на път, е как да се храним здравословно, след като условията не ни позволяват това. С малко идеи и предварителни приготовления сме сигурни, че ще се чувствате толкова здравословно нахранени, колкото и у дома.

 

Ако единствената ви опция е бензиностанция или крайпътен магазин
•    Подминете рафтовете и лавиците с чипсове и всякакъв тип хрупанки и се запътете към хладилниците, от които можете да изберете богати на калций храни като киселото мляко например. Вземете си вода, ако още не сте го направили, портокалов сок, обезмаслено мляко или студен чай.
•    Ако останете разочаровани от съдържанието на хладилните витрини, ви остава опцията да закупите сушени плодове и ядки, които са ценен източник на фибри.

 

Ако единствената ви опция е Fast Food
•    Не се отчайвайте, тъй като в повечето известни вериги от този тип се предлагат и здравословни храни – салата „Цезар” или пилешка салата, съдържанието на калориите, в които е не повече от 200. Не забравяйте да си попитате за нискокалоричен дресинг за салатата.
•    Знаем, че колкото и да ни се иска да се храним здравословно, понякога просто не можем да устоим пред  порция пържени картофки, с бургер и напитка. Не се притеснявайте, тъй като това се случва на почти всички жени. Въпросът е да бъдете внимателни с количествата – вместо да си поръчате от най-голямото меню, изберете най-малкото.

 

Ако единствената ви опция е ресторант в средата на нищото
•    Перфектно. Най-после ще можете да си поръчате каквото искате – здравословно и топличко. Изберете зеленчуков омлет с препечена филийка черен хляб или супа на деня.
•    Пилешка пържола или печена пуйка също е добър избор. Помолете за гарнитура да ви сервират зеленчуци вместо задушени или пържени картофи. Ако порциите са прекалено големи, поискайте да ви опаковат остатъците за из път, вместо да се натъпквате на място.

 

Ако единствената ви опция е пицария или италиански ресторант
•    Поръчайте си малка порция паста със сос маринара и малка порция зелена салата. Сосът маринара има ниско съдържание на мазнини, тъй като се прави предимно с домати и подправки, което ще ви даде допълнителна доза витамини. Паста с други видове зеленчукови сосове също е добър избор. Никога не си поръчвайте сос, в който има сметана.
•    Същото се отнася и ако хапвате в пицария. Избягвайте сосовете с майонеза и топингите. Вместо това помолете да ви сложат свежи зеленчуци.

 

Ако единствената ви опция е домашни сандвичи
•    Чудесно. Всички съставки в домашните сандвичи, които сте направили преди да тръгнете на път, са закупени саморъчно от вас. Знаете какво обичате и сте сложили точно от него. И най-важното – приготвили сте ги в съответствие с диетата, която спазвате в момента – всичко е здравословно и с доказан произход.
•    Преди да отпътувате купете разнообразни плодове – те никога не са излишни.