Томас Маркъл – бащата на Меган, коментира решението на дъщеря си и принц Хари да се откажат от кралските си задължения. В интервю за телевизия Channel 5 Томас обвинява двойката, че е разрушила и принизила кралската фамилия.

„Неудобно ми е. Когато се ожениха, те поеха ангажимент да бъдат част от монархията и да я представляват. Глупаво е да не спазват обещанието си. Монархията е една от най-старите и велики институции, а те я разрушават. Превръщат я в Walmart с корона (Walmart е популярна американска верига магазини за евтини, нискокачествени стоки – бел.ред.)“ – заявява 75-годишният Томас, който не е в добри отношения с дъщеря си и не присъства на сватбата й.

На 8 януари 2020 г. Меган и Хари шокираха света с изявлението си, че се оттеглят от задълженията си на висши членове на кралската фамилия и ще работят за своята „финансова независимост“.

Късно вечерта в събота, 18 януари, кралица Елизабет разпространи изявление, в което се казва, че „Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на моето семейство. Осъзнавам предизвикателствата, които изпитаха през последните две години в резултат на внимателното вглеждане във всяка тяхна стъпка, и подкрепям желанието им за по-независим живот. Благодаря им за всеотдайната работа в цялата страна! Горда съм колко бързо Меган се адаптира в семейството“.

В същото съобщение се казва още, че принц Хари и Меган Маркъл повече няма да използват титлата „кралско височество“. Те ще възстановят сумата от 2,4 млн. лири, похарчена за реновирането на резиденцията Фрогмор Котидж, която ще остане техен дом във Великобритания.

В интервюто за Channel 5 Томас Маркъл споделя още, че не очаква Меган и Хари да му се обадят, „особено след този мой коментар“.

„В момента двамата са едни изгубени души. Не знам към какво се стремят, а мисля, че и те самите не знаят“ – казва Томас.

Миналата година Меган и Хари заведоха дело срещу британския таблоид Mail on Sunday, който публикува откъси от лично и поверително писмо на Меган до баща й. Очаква се Томас да свидетелства по делото, но в защита на издателя на вестника и против дъщеря си.

След решението на Меган и Хари да напуснат кралската фамилия в социалните мрежи се появиха много шеги и колажи по темата.