Психолозите са категорични: не пренебрегвайте малките сигнали, показващи, че нещата в работата не са съвсем наред.

Макар немалко хора да живеят цял живот в леки уговорки със самите себе си и с неприятното усещене, че нещо все не е завършено и напълно ОК, всъщност това никак не влияе добре на психиката.

Как започва всичко? Обикновено признаците, че не се чувстваш добре на работното си място, са лесно разпознаваеми.

Например повечето ти колеги започват малко по малко да те дразнят неистово, и то заради неща, на пръв поглед много несъществени и прозаични.

Сутрин не ти се става. Познато? След като най-накрая си събрала сили да се отлепиш от прекрасното си легло, е трудно да стигнеш до офиса без да се изнервиш от почти всичко, срещнало те по пътя: задръствания, невъзпитани шофьори в движението, лошото време или просто фактът, че не си си вкъщи, а отново и отново (всяка сутрин!), ти се налага да ходиш на работа.

Поглеждаш часовника си поне десет пъти на ден, защото смяташ наум оставащите ти работни часове.

Усещанията, които ти докарват гореизброените състояния, със сигурност водят след себе си неблагоприятни последствия: отчуждаване от колектива, демотивацаия, а за капак -  за теб остават накрая пълно отчаяние и дълбока депресия, от които може да те извади само една смислена и задоволяваща те длъжност. Може би,  но на съвсем ново място.

За да разпознаеш знаците, сочещи пътя ти към нова работа - вглеждай се и се вслушвай. Предимно в себе си. Ако желанието ти да работиш и постигаш професионалните си цели, се изпарява все повече и повече от ден на ден, е време да поемеш по нов път.

Желанието да смениш работата може да дойде много естествено, ако например се стремиш към по-висок пост, а все не достигаш до него по ред причини: шефът е в отпуска, колежката ти е по-добра от теб, има да учиш много...

Печелят обаче смелите, а се чувстват добре тези, които не се страхуват да мислят преди всичко за себе си и собствените си желания.

Не загърбвай уменията си за сметка на безкрайни компромиси и помни: всичко, което си, е може би само малка част от онова, което можеш да бъдеш.

Така че - дай си сили и вземи живота си в ръце. Напусни и давай напред!