Авторката на най-популярната поредица в историята на литературата сподели с почитателите си в Туитър, че през последните две седмици е имала всички симптоми на опасния вирус COVID-19, който вече отне живота на над 5000 души във Великобритания.

Писателката пусна и видео, в което лекар препоръчва някои техники за справяне със симптомите на вируса:

Роулинг не е отишла да се изследва, а се е доверила на съветите и грижите на съпруга си, който е лекар. Писателката и доктор Нийл Мъри са женени от 2001 г.

Снимка: Getty Images

Благодаря ви за прекрасните мили съобщения! Наистина съм напълно възстановена и исках да споделя тази техника, която е препоръчана от лекари, не струва нищо, няма странични ефекти, но може да помогне много на вас и на вашите любими, както помогна на мен. Останете в безопасност всички!

Според съветите във видеото, ако сте заразени с вируса и имате затруднено дишане, би ви помогнало да изпълните следното упражнение - поемете си пет пъти дълбоко въздух, като всеки път го задържате в дробовете си за около 5 секунди. След шестото дълбоко вдишване трябва да се изкашляте хубаво. След като повторите това два пъти, трябва да легнете по корем.

Лекарят от болница “Queen Hospital”, който е създал видеото, обяснява, че е важно да се лежи по корем, тъй като лежането по гръб затруднява дихателните пътища. Болните, които лежат твърде дълго по гръб, рискуват да развият пневмония- едно от основните усложнения при вируса, които водят до смърт.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг е напълно възстановена, но вирусът вече се отразява негативно на “Хари Потър” индустрията, който губи милиони долари всеки ден, заради затварянето на Хари Потър парковете по света и прекратяването на постановките “Хари Потър и прокълнатото дете”.

Снимка: Getty Images

Вирусът ще забави и третата част на филма “Фантастични животни”, тъй като снимките бяха отложени само ден преди планирания старт.