Какво ще рече „женско кино“? Блудкави мелодрами? Романтични комедии с предвидим финал? Какъвто и отговор да дадете, той ще е грешен, защото „женското кино“, без значение дали става дума за филм, който се харесва от жени или е правен от жени, е просто кино. Жената е много повече от това, което клишетата се опитват да я изкарат, затова е важно да видим всички лица на женствеността и женската сила.

По тази причина ви предлагаме няколко филма, с които може да завършите днешния ден.

Чест“ – жените вече не са „слабия пол“

Сериалът, който през април ще се завърне за втори сезон, е с изцяло женски актьорски състав в главните роли и е създаден от жени. Историята разказва за правна фирма, която се занимава предимно със случаи на сексуално насилие и предлага помощ на жертвите. Във времето на движението #MeToo все повече жени откриха, че имат право гласът им да се чуе и е важно да се борят за правото си.

Добрата лъжа“ – силата да помагаш на другите

Филмът от 2014 г. с участието на Рийз Уидърспуун разказва историята на семейство кенийски емигранти. Той не много лек за гледане, но показва силата на загрижеността и отделеността, на която са способни преди всичко жените. Понякога лъжата може да е нещо добро, а истината да означава смърт.

Желязната лейди“ – политиката отдавна не е „мъжка работа“

Жените в политиката не са толкова много (не по тяхна вина), но въпреки това един от най-силните и влиятелни политици на всички времена е именно жена. Феноменалната Мерил Стрийп влиза в ролята на Маргарет Тачър, за да направи една от най-добрите си роли и заслужено да спечели награда „Оскар“ (за трети път).

Един дъждовен ден в Ню Йорк“ – понякога наистина няма нищо по-хубаво от лошото време

Уди Алън е противоречива личност, но като творец геният му никога не се поставя под съмнение. Считаният за един от най-великите режисьори Алън ни показва поредната красива история с любов и много дъжд. В главните роли са младите красавци Тимъти Шаламе и Ел Фанинг.

Отвличане“ – няма по-страшно нещо от майка, която иска да спаси детето си

Роденият в Испания режисьор Луис Прието и носителката на „Оскар“ Холи Бери ни повеждат на едно изпълнено с опасности пътешествие по стъпките на майка, решена да спаси отвлечения си син.

Бен се завърна“ – понякога е най-трудно да простим на хората, които обичаме най-много

Може да се изненадате да видите голямата холивудска звезда Джулия Робъртс в един нискобюджетен филм, но актрисата явно се е доверила на режисьора на драмата. Филмът разказва за майка, която е изненадана да види най-големия си син, когато се прибира у дома по Коледа. Бен е наркоман и би трябвало да е в рехабилитационен център. Въпреки че го обича, майка му го подозира и през цялото време не може да се зарадва искрено на завръщането му. Това е един от най-малко известните филми на Робъртс, но и един от най-силните.

Нищо освен истината“ – да устоиш на натиска

Филмът с Кейт Бекинсейл в главната роля разказва за журналистка, която е подложена на разпит от ЦРУ, за да издаде източника си. Тя трябва да приложи цялата си решителност и издръжливост, за да не се огъне.

Враг номер едно“ – шедьовърът на най-успешната жена режисьор в Холивуд

Това е един от най-добрите филми на феноменалната Катрин Бигалоу – първата и единствена засега жена, която е получавала „Оскар“ за режисура. Лентата разказва за издирването на терориста Осама бин Ладен, продължило цяло десетилетие и за ликвидацията на най-търсения мъж на планетата.

Какво се случи с Понеделник“ – защото всички сме различни

Научнофантастичният екшън разказва историята на седемте сестри Сетман, които трябва да оцеляват в свят, в който на всяко семейство е позволено да има само едно дете. Младите жени се редуват да се появяват в света, преструвайки се на една и съща жена и прикривайки особеностите на характера си, за да не стане ясно, че са различни хора. Всяка от тях получава един ден от седмицата и носи името на този ден, но всичко се обърква, когато Понеделник изчезва. Сега сестрите трябва да разберат какво се случи с Понеделник.

На един черпак разстояние“ – вечният сблъсък между старото и новото

Филмът с участието на Хелън Мирън разказва семейство индийци, които напускат страната си и се преселват във Франция, за да изпълнят мечтата си и да отворят ресторант. За тяхно съжаление ресторантът им е точно срещу изискваното заведение на мадам Малъри и така започват забавните им, но и трогателни сблъсъци.