Лина Вертмюлер – първата жена, номинирана за "Оскар" за най-добра режисура, получи поредно признание за своята работа и отдаденост в киното – собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд, която е 2679-та по ред. Вертмюлер, която работи по продукции като 'The Seduction of Mimi', 'Love and Anarchy' и 'Swept Away', е и първата жена, чиито филми са избрани да участват в престижния кинофестивал в Кан през 70-те години на миналия век.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В неделя пък Лина Вертмюлер беше удостоена с наградата почетен „Оскар“ – 42 години, след като проби като първата жена, номинирана за отличието в категорията за най-добър режисьор.

През 1976 г. тя получава номинацията за филма „Седемте красавици“. И до днес тя е една от петте жени, които някога са били номинирани за престижното филмово отличие в тази категория.

Лина Вертмюлер е родена на 14 август 1928 г. в Рим в аристократично швейцарско семейство. През 1951 г. завършва Римската театрална академия под ръководството на Пиетро Шаров, работи като асистент-режисьор в музикални и драматични театри. След среща с Федерико Фелини става помощник-режисьор във филмите му „Сладък живот“ и „8½“.

През 1963 г. тя заснема първия си пълнометражен филм „Базилиски“. През този период тя се среща с актьора Джанкарло Джанини, който по-късно играе в най-добрите й ленти. След това Вертмюлер прави филма „Този път нека говорим за мъжете“ (1965), комедията „Рита отегчението“ (1966).

Лина и София Лорен през 2001 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя се омъжва за Енрико Йова, който става художник в нейните филми.

През 1972 г. комедията „Insulted Mimi Metallurgist“ е номинирана за награда на филмовия фестивал в Кан. С този и нейните следващи филми, изиграни от Джанкарло Джанини, печели международна слава.

Лина Вертмюлер действа като театрален драматург и съавтор на други режисьори, също е режисьор на операта „Кармен“ в театър „Сан Карло“ в Неапол.