Помните ли историята на Сълзица Димитрова, която посещава Витоша поне 3 пъти седмично? По пътя си вместо книги в една от зелените библиотеки, тя намира боклуци – от кенчета за бира, до кости на животни.

За девети път се провежда една от емблематичните инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“. Тя цели насърчаване на четенето от ранна детска възраст, както и общуване и привличане на нови читателски публики.

Сълзица е убедена, че вандалщината не се проявява от любителите планинари, а по-скоро от онези, които посещават природата „за по бира и кебапче“. Можем да подкрепим „Зелените библиотеки 2023“ като се присъединим към поредната кампания на Столична библиотека.

Всеки посетител може да вземе книга за четене и да остави своя. Това лято ще бъдат поставени 2 нови къщички за книги – в Северен парк и Западен парк. Така местата за споделяне на книги в парковете, които Столична библиотека зарежда редовно с интересни заглавия, ще са 11, като 7 къщички се намират на знакови места в природния парк Витоша и в Зоопарка.

Книги можете да вземете или да оставите на следните локации:

  • 5 август (събота) – Северен парк
  • 6 август (неделя) – Парк „Заимов“
  • 12 август (събота) – Парк „Гео Милев“
  • 13 август (неделя) – Борисова градина
  • 19 август (събота) – Южен парк
  • 20 август (неделя) – Зоопарк
  • 26 август (събота) – Парк „Света троица“
  • 27 август (неделя) – Природен парк „Витоша“
  • 2 септември (събота) – Западен парк
  • 6 септември (неделя) – Парк „Овча купел“

Тазгодишната арт програма включва срещи с любими поети, интересни тематични изложби и музикални изпълнения на живо от 10:00 до 14:00 ч.

„Зелени библиотеки“ за осем сезона са привлекли 60 хил. посетители, 7800 новозаписани читатели, а буккросингът „Вземи, прочети, върни“ събра за последните 4 години дарени от софиянци почти 4 хил. нови книги.

Децата и учениците могат да участват в креативни STEM игри, в забавно програмиране с популярните bee-bot и други ботове, да поиграят корейската национална игра Тухо и да направят „фолклорни кукли“ от традиционна корейска хартия. С нас ще бъде мобилният ни филиал – Библиобус, който разполага с 1500 тома класически заглавия и съвременни бестселъри и читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

И тази година Столична библиотека участва в международни дарителски кампании, дарявайки на наши сънародници, живеещи в чужбина, стотици нови книги, учебници и учебни помагала на български език – за Болградската библиотека (Украйна), за НПО Обединени българи в Косово и др. Продължава обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите на „Зелени библиотеки“ могат да се включат в буккросинга, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат друга интереснa книга. Известните издателства „Егмонт“, „Фют“, „Timеlines”, „Паритет“, „Плеяда“ традиционно се включват в кампанията, като даряват свои търсени популярни издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. За децата сме приготвили подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване. Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.