Хората, обичащи да четат книги, са в непрекъсната метаморфоза. Те са толкова различни едни от други, колкото са и комбинациите от литературен жанр и автор. От страстния и интелектуален читател до романтичния и странстващия.

Първият начин да определите какъв читател е някой, е да знаете неговия подход към четенето в детството и младостта. Според изследване от 1975 г. на ЮНЕСКО и Ричард Бамбергер, няма чисти читатели, тоест такива, които предпочитат един клас книги или тематики. Различните видове винаги се смесват.

Архетипи на читателя

Въз основа на споменатите по-горе проучвания, Бамбергер създава четири основни архетипа читатели в детска и младежка възраст. Те се поддържат през целия живот:

 • Романтичен - читатели, обичащи фантастичните светове, в които главна роля играят феите и магьосниците. Те търсят художествени четива, които да ги изведат от реалността и ежедневието, за да откриват нови светове.
 • Реалистичен - този клас читатели предпочитат книги, които са тясно свързани с техните преживявания и всичко, което чуват и виждат около себе си. Истинският живот в есета и художествени произведения. Предпочитат биографични, приключенски и исторически книги.
 • Интелектуален - читателите от този клас искат да разберат света чрез аргументи и точни обяснения. Те са склонни да избират книги по психология, философия, популяризаторски и научни книги и есета.
 • Естетичен - хора, които имат силна любов към естетиката, изкуството и хармонията. Те предпочитат илюстративни книги, в които текстът е комбиниран с картини.

При достигане на зряла възраст, тези четири архетипа читатели запазват своите предпочитания. Разнообразяват се според своя характер, чувствителност и нови интереси, предизвикани от заобикалящия ги свят и професията.

Видове

Както Бамберег казва, няма чисти читатели, а често те са смесица от няколко вида. Ние ще ви срещнем с по-съвременните от тях, като един читател може да е комбинация от няколко вида:

 • Страстен - човек, който чете ежедневно или почти всеки ден. Той излиза с книга в чантата, има една на работното си място и друга на нощното си шкафче. Предпочитанията му са разнообразни - от класика до много популярни произведения. Важното за тях е да четат при първа възможност.
 • Верен - читател, който чете само книги от определени литературни жанрове или на специфични автори. Трудно можете да го убедите да прочете нещо различно.
 • Критичен - той съчетава забавлението от четенето с по-аналитичен поглед върху книгата. Търси взаимовръзки с други книги и автори.
 • Обстоятелствен - намира време за книга от време на време. Обикновено това се случва на ваканция и най-често, ако книгата е подарък.
 • Хедоничен - читател, който чете чисто от удоволствие.
 • Модерен - той е на лов за заглавия, за които се говори най-много. Стреми се да е в крак с новите и най-хитовите от тях. Следи препоръките в социалните мрежи. Често иска да добави в колекцията си книги на наградени автори и бестселъри.
 • Любопитен - читател, който се допитва до приятели или библиотекари за препоръка. Готов е винаги да разшири кръгозора си и може да избере произведение от жанр, който никога не е чел.
 • Безразборен - може да чете книги, които нямат нищо общо една с друга. Такъв тип читател няма литературни предпочитания и често се припокрива с любопитния. Стига дадена книга да събуди интереса му, той ще я вземе и прочете.
 • Професионален - книгите, които читателят избира, са свързани единствено с учене и работа.
 • Дигитален - предпочита да чете любимите си жанрове на дигитален четец, мобилен телефон или аудиокнига.
 • Странстващ - този тип читател може да чете по няколко книги едновременно в различни жанрове. Влиза и излиза от различните литературни светове и в зависимост от настроенията и желанията си. Не се страхува от експерименти и няма предпочитания дали книгите му са в дигитален формат или на хартиен носител.
 • Сериен - не само завършва всяка книга, която попадне в ръцете му, но не може да си представи да е само една от поредицата. Този тип читател трябва да е сигурен, че има поне втори том, за да я започне.

Заключение

Вече като познавате основните видове читатели, можете лесно да откриете кой от тях сте вие и вашите близки. Това би ви помогнало да изградите по-добри читателски навици и да промените начина си на четене така, че да го изведете на следващо ниво.

А какъв читател сте вие?