Работата на режисьора е една от най-трудните в Холивуд и възрастта има голямо значение. Успешните режисьори рядко са под 30-годишна възраст, защото трябва да са натрупали опит и авторитет, за да поемат проекта и да го доведат до успешен край. Но възрастта си има и горна граница – много режисьори над 60-годишна възраст, колкото и да са добри, започват да губят представа за настроенията на съвременната публика и правят филми, които рядко са впечатляващи.

Тази година филмът „Уестсайдска история“ успя да получи номинация за филм на годината и за режисура. Човекът, който стои зад новата екранизация на хитовия мюзикъл, е 75-годишният Стивън Спилбърг. Ако той спечели, ще стане най-възрастният режисьор, награждаван с „Оскар“.

Нека си припомним кои други режисьори получиха наградата в по-късните години от живота си.

10. Анг Лий – 58 години

Снимка: Getty Images

През 2013 г. Анг Лий получи „Оскар“ за филма „Животът на пи“. Това е втората му награда, след като през 2006 г. стана първият режисьор от азиатски произход, който получи наградата (за „Планината Броукбек“).

9. Джон Форд – 59 години

Снимка: Getty Images

Режисьорът на „Тихият човек“ получава награда „Оскар“ през 1953 г., като става най-възрастният човек с признанието за режисура до този момент. Джон Форд запазва първенството си 12 години. Това е четвъртият „Оскар“ на Форд, като първите три са за „Информаторът“, „Гроздовете на гнева“ и „How Green Was My Valley“. Джон Форд умира през 1973 г.

8. Ричард Атънбъро – 59 години

Снимка: Getty Images

Британският режисьор получава наградата „Оскар“ за филма „Ганди“ през 1983 г. Освен за режисура, той се прибира и с „Оскар“ за най-добър филм. Това са първите и единствено номинации за „Оскар“ в кариерата му. Ричард Атънбъро почина през 2014 г.

7. Фред Зинеман – 59 години

Снимка: Getty Images

Роденият в Полша режисьор получава награда „Оскар“ (за режисура и за най-добър филм) през 1967 г. за филма „Човек на всички времена“. Това става по-малко от три седмици, преди да навърши 60 години. Преди тези „Оскар“-и, той има още два – за краткия документален филм „Бенджи“ и за класиката „От тук до вечността“ с Франк Синатра. Фред Зинеман умира през 1997 г.

6. Карол Рийд – 62 години

Снимка: Getty Images

Режисьорът получава „Оскар“ за мюзикъла „Оливър!“ през 1969 г. Това третата му номинация и първата награда (той не успява да спечели с класиката „Третият човек“ през 1951 г.). Карол Рийд умира 7 години по-късно.

На следващата страница може да видите кои са най-възрастните режисьори и кой е единственият, успял да победи собствения си рекорд >>>

5. Клинт Истууд – 62 години

Снимка: Getty Images

След изключително успешна актьорска кариера като актьор, Клинт Истууд се насочва и към режисурата. През 1992 г. излиза филмът му „Непростимо“, който на следващата година му носи първите три номинации за „Оскар“. Истууд получава две от наградите – за режисура и за най-добър филм. Изплъзва му се единствено тази за главна роля.

4. Мартин Скорсезе – 64 години

Снимка: Getty Images

Великият Скорсезе получи последния си (засега) „Оскар“ за филма „От другата страна“ през 2007 г. Въпреки че никой не се съмнява в гения на режисьора, това е първият му и единствен засега „Оскар“.

3. Джордж Кюкор – 65 години

Снимка: Getty Images

През 1965 г. режисьорът Джордж Кюкор разбива 12-годишния рекорд на Джон Форд и става най-възрастният режисьор, награден с „Оскар“ – за мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Това е петата му номинация и първа награда. Кюкор умира през 1983 г., но рекордът му го надживява и остава ненадминат до 2003 г. – 38 години по-късно.

2. Роман Полански – 69 години

Снимка: Getty Images

През 2003 г. големият режисьор с опетнена репутация Роман Полански е номиниран за наградата „Оскар“ за режисура за филма „Пинистът“. Той печели наградата и става най-възрастният режисьор, получил „Оскар“ в тази категория, но не присъства в залата, за да го получи, защото е осъден престъпник и в момента, в който стъпи в САЩ, ще бъде арестуван.

1. Клинт Истууд (отново!) – 74 години

Снимка: Getty Images

Почти никога не се случва някой режисьор да подобри собствения си рекорд в тази категория. Но Клинт Истууд не е обикновен човек, той е един от боговете на Холивуд.

Снимка: Getty Images

След като става един от най-възрастните режисьори с „Оскар“ през 1992 г., той продължава да прави филми и да трупа номинации. Разминава се с наградата за режисура за филма „Реката на тайните“, но година по-късно, през 2005 г. отново е номиниран и този път печели за „Момиче за милион долара“. Така Истууд става, а и продължава да е до днес, 17 години по-късно, най-възрастният човек, получавал „Оскар“ за режисура.

Снимка: Getty Images

Клинт Истууд не спира да прави филми и получава още две номинации – през 2007 г. за „Писма от Иво Джима“ и през 2015 г. за „Американски снайпер“. Последният му филм, “Cry Macho”, излезе миналата година. 90-годишният Истууд не само режисира, но и изпълнява главната роля във филма.