Макар лицата им да са непознати за по-голямата част от зрителите, режисьорите са най-важните хора в един кинопроект. Затова и наградата „Оскар“ за режисура е една от най-важните в церемонията всяка година. За съжаление не винаги тези, които най-много заслужават, получават наградата.

Напомняме ви за 10 безспорно велики режисьори, които са легенди в киното… но никога не са получавали „Оскар“ за режисура.

Куентин Тарантино

Снимка: Getty Images

Да, създателят на „Криминале“ и „Глутница кучета“ никога не е получавал награда „Оскар“ за режисура. Тарантино два пъти е получавал статуетката, но в ролята си на сценарист. Той има три номинации за режисура – за „Криминале“, за „Гадни копилета“ и за „Имало едно време в Холивуд“.

Куентин Тарантино е признат за един от най-гениалните живи режисьори, му остава само още един шанс да спечели „Оскар“ за режисура. Режисьорът планира да направи само 10 филма, а „Имало едно време в Холивуд“ от 2019 г. беше деветият му деветият му.

Дейвид Линч

Снимка: Getty Images

Дейвид Линч, създателят на сериала „Туин Пийкс“, е майстор на мистериозното кино, но най-голямата мистерия около него остава защо все още няма „Оскар“. Той е номиниран за филмите си „Човекът слон“, „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд Драйв“.

През 2020 г. Линч все пак получи „Оскар“, но наградата беше почетна, а не за режисура.

Дейвид Финчър

 

Снимка: Getty Images

През 1999 г. „Боен клуб“ до голяма степен промени киното и днес се счита за един от най-великите филми на всички времена, а режисьорът Дейвид Финчър е легенда. Въпреки това нито филмът, нито режисьорът получиха някакви „Оскар“-и. Единствената номинация, до която се добра „Боен клуб“ (и загуби) беше за ефекти.

Финчър, който е режисьор и на криминалните класики „Седем“ и „Зодиак“, има две номинации за „Оскар“ – за филмите „Странният случай с Бенджамин Бътън“ и „Социалната мрежа“.

Ридли Скот

Снимка: Getty Images

„Оскар“-ите рядко отиват при филми на ужаси и техните създатели, но ако има хорър, който заслужава да получи награда, то това е култовата класика „Пришълецът“ на Ридли Скот. Той също така е режисьор на „Блейд Рънър“, „Гладиатор“ и „Небесно кралство“.

Ридли Скот няколко пъти е бил номиниран за режисура – за филмите „Телма и Луис“, „Гладиатор“ и „Блек Хоук“, но никога не е печелил наградата. Тази година Скот атакува големия екран с два филма („Домът на Gucci“ и „Последният дуел), но само филмът с Лейди Гага получи номинация и то за грим и прически.

Тези четирима режисьори заслужават да получат „Оскар“ и все още имат шанс да постигнат това. Но има някой признати гении на киното, които не успяха да получат „Оскар“ до края на живота си. Може да прочетете кои са те на следващата страница >>>

Стенли Кубрик

Снимка: Getty Images

Кубрик има само 13 филма в кариерата си, но всеки един от тях се счита за класика. Без значение дали става дума за драма като „Пътеки на славата“, комедия като „Д-р Стрейнджлав, или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“, фантастика като „2001: Космическа одисея“ или хорър като „Сиянието“, Кубрик оставя своя отпечатък в историята на киното. И въпреки това има един единствен „Оскар“ – за работата му по специалните ефекти на „2001: Космическа одисея“. Кубрик дори не е отишъл да си получи наградата.

Федерико Фелини

 

Снимка: Getty Images

Името му е легендарно и творчеството му се изучава от всички, които искат да се занимават с кино. Постиженията на италианския режисьор са били достатъчно забележителни, за да привлекат вниманието на Американската филмова академия – той има 8 номинации за сценарий и 4 номинации за режисура. И не е получил нито една от наградите. Нито една! Четири от филмите му все пак имат „Оскар“-и за чуждоезичен филм, но единствената подобна награда, присъдена лично на него, е почетен „Оскар“ малко преди смъртта му.

Акира Курусава

Снимка: Getty Images

Курусава е не само най-известният японски режисьор – той е един от най-големите режисьори на всички времена. Филмът му „Седемте самураи“ е класика и продължава да е все така впечатляващ дори сега, 68 години след премиерата си. Курусава обаче никога не е печелил „Оскар“, с изключение на един почетен. Всъщност има една единствена номинация в живота си.

Алфред Хичкок

Снимка: Getty Images

Името му се е превърнало в нарицателно за режисьор, но самият той никога не е получавал наградата за режисура, въпреки че под неговото ръководство са създадени някои от най-гениалните филми на всички времена, сред които „Психо“, „Вертиго“ и „Север-северозапад“. Хичкок е бил номиниран 4 пъти, но винаги си е тръгвал без награда.

Орсън Уелс

Снимка: Getty Images

„Гражданинът Кейн“ е считан от мнозина за най-великия филм, правен някога. Лента на актьора, режисьор и сценарист Орсън Уелс, която разказва за живота на богатия и мистериозен Кейн, му носи три номинации за „Оскар“ – за режисура, сценарий и главна мъжка роля. Уелс успява да вземе само наградата за сценарий.

Чарли Чаплин

Снимка: Getty Images

Познаваме Чарли Чаплин най-вече като актьор, но той всъщност сам е писал историите за своите филми, режисирал ги е и дори е създавал музиката. И въпреки че геният му е бил признат още приживе, никога не е получавал „Оскар“ за режисура, макар че още на първата церемония по раздаването на наградите през 1929 г. получава почетна награда. До 1972 г., когато получава още един почетен „Оскар“, Чаплин получава три номинации за два филма, но не взима наградите. Чак през 1973 г. успява да прибере една статуетка, но не като режисьор и дори не като актьор. Чарли Чаплин печели единствения си „Оскар“ като композитор на филмова музика.

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?