„Тялото. Наръчник за употреба” е най-новата книга на остроумния американски писател Бил Брайсън, любим на читателите с класики като „Кратка история на почти всичко” и „Записки от една голяма страна”.

Базирано на множество интервюта със специалисти от световна величина и с типичното неустоимо чувство за хумор на Брайсън това издание съдържа всичко, което трябва да знаем за най-съкровения си дом – собственото ни тяло.

Знаете ли, например, че целият кислород, от който имате нужда – около 61% от тялото ви – ще ви струва около 21 лева, а за водорода – 10% от вас – джобът ви ще олекне с 37 лева. Азотът – 2,6% - ще ви излезе още пò на сметка – само около 60 стотинки. По този начин бихте могли да закупите необходимите материали за почти 74% от цялото ви тяло за удивителната сума от 58,60 лв.

"Ще се възхищавате на брилянтността и неописуемата странност на собствената си конструкция", пише Washington Post за "Тялото. Наръчник за употреба".

Без съмнение, това е най-изумителното нещо за нас – че всъщност сме просто сбор от безжизнени частици, от нещица, които можем да открием на боклука. Няма нищо специално в елементите, които ни изграждат, освен че изграждат точно нас, човешките същества. Това е чудото на живота.

А как така такава малка опаковка може да е ходещ каталог от чудеса? Само повърхностите в белите ви дробове имат разгъната площ колкото един тенис корт, а дихателните тръби в тях ще се проточат от Лондон до Москва. Дължината на кръвоносните ви съдове е достатъчна, за да се обиколи земята два и половина пъти. Ако наредите цялата ДНК в тялото си в права линия, дължината ѝ ще се проточи отвъд Плутон. Представете си само: от вас има достатъчно количество, за да напуснете Слънчевата система.

"Брайсън е пребродил през достойно за докторантура количество от статии, интервюирал е един взвод от медици и биолози, прочел е цяла библиотека – и се е забавлявал страхотно през цялото време. Има си разпознаваема формула – прозата се движи ведро по пътя, добре смазан двигател, задвижван от чувство за хумор, любопитни факти и лични преживелици. Колкото до средностатистическия размер на човешкия пенис, можете да го намерите на 301 страница", пише The Guardian.

В „Тялото. Наръчник за употреба” Бил Брайсън напомня, макар и да прекарваме целия си живот, обгърнати от тази удивителна плът, ние я приемаме за даденост. А тя извършва буквално неизброимо количество задачи, без да ни занимава дори и за миг със себе си. Не вярвате ли? Опитайте се тогава да отговорите на няколко въпроса. Колко от нас имат дори бегла представа къде се намира далакът и за какво служи? Или каква е разликата между сухожилия и връзки? Или какво се случва в лимфните ни възли? Колко пъти на ден мигаме с клепачи?

С много чувство за хумор, огромно количество любопитна и полезна информация, както и немалко вълнуващи и куриозни истории, Бил Брайсън изпълнява трудната задача да обясни на достъпен език как функционира може би най-сложната форма на живот, която познаваме – човекът.

Прочетете откъс от „Тялото. Наръчник за употреба” от Бил Брайсън, която излиза от издателство

"Сиела". >>>