Кастингите на тъмно в осмия сезон на музикалното съревнование „Гласът на България“ са към своя край. Това означава, че отборите на Любо Киров, DARA, Галена и Иван Лечев са формирани почти изцяло. Но преди да продължат към музикалните битки, за участниците предстои и един нов етап във формата.

Припомняме, че в този сезон за първи път треньорите нямат ограничение на броя участници, които могат да присъединят към отборите си в първия етап „Кастинги на тъмно“. Но след това те трябва да ги намалят до 14 в отбор и така да продължат напред.

В епизода от миналата неделя се проведе забавна дискусия между Иван Лечев, Галена, Любо Киров и DARA – дали името на формата е „Гласът на България“ или „Гласът на Варна“. Причината за това – голям брой от талантливите участници са родом от морската ни столица. По тази линия много от тях избират не друг, а своята съгражданка DARA за свой ментор.

Що се отнася до отбора на музикалната сензация – в него засега има точно 14 участници - 5-има мъже и 9 представителки на нежния пол. Припомнете си кои са те в следващия обзор.

Един от най-колоритните участници в осмия сезон е 22-годишният Даниел Стайков от Шумен. Той впечатли треньорите както с рок хита „Otherside“ на Red Hot Chili Peppers, така и с уникалното си чувство за хумор. Самият Даниел сподели, че музикалният му вкус е „гъвкав“ и е голям почитател на Галена. Все пак младежът избра DARA за свой треньор, защото усеща нейната енергия най-близо до своята. За първото попълнение в отбора си тя сподели: „Това е точният човек за моя отбор. Той е много талантлив, с интересен тембър и страшен характер. Именно това ми трябва на мен“.

“Още на 6 разбрах, че музиката е моята страст!”, каза15-годишната Лидия Ганева. Безапелационното й изпълнение изправи публиката на крака и разплака Любо Киров.

Пловдивчанката изпя номер едно хита на Билборд „Driver’s license“ на американската тийнсензация Оливия Родриго и получи бурни аплодисменти от всички присъстващи в залата. Иван Лечев определи изпълнението на Лидия като „приказка“ и я поздрави за динамиката и градацията, с която пее. Младата пловдивчанка избра да се присъедини към отбора на DARA, която сподели: „Страшно много се радвам, че успях да се преборя за Лидия. Тя е голямата ми перла в отбора и вярвам, че може да е следващият Глас на България“.

16-годишната Христина Йосифова от София разкри, че от малка се занимава с музика, тъй като чрез нея намира свобода, и я определя за своя „най-верен приятел, който винаги ме прегръща“. Христина изпълни „Summertime“ на Ела Фицджералд и Луис Армстронг и още с първата фраза впечатли треньорите, като успя да обърне и четирите стола. Усмихнатото момиче избра да се присъедини към отбора на Дара, която заяви: „Радвам се, че имах възможност да я чуя. Гласът й е вълшебен и аз знам, че тя е родена да се слуша от много, много голяма публика“.

54-годишната Боряна Георгиева от Варна впечатли с удивителното си чувство за хумор и младежки дух: „Хората ме описват като ку-ку. И аз казвам „Да!“. Участничката представи „Get The Party Started“ с величествена увереност и артистично сценично присъствие. Това й гарантира четири обърнати стола. На сцената Боряна заяви: „Обичам това, което правя. Обожавам да пея, обожавам да доставям радост на хората“. Изненада за всички бе избора на отбор, а именно този на DARA. Младата изпълнителка коментира, че е търсела точно такъв глас: „Защото имаш характер, излъчване, голям глас, хумор – просто имаш всичко!“.“Хора, следвайте мечтите си! Те ще ви останат за цял живот!”, каза силната и вдъхновяваща Боряна.

Освен че пее брутално и го определят като двойник на Бруно Марс, 32-годишният Мартин Акинреми от Стара Загора е археолог по професия. Признава, че музиката е голяма част от живота му, но никога не се е занимавал професионално с нея. Той изпълни песента „Us“ и си заслужи бурни аплодисменти. „Чаках нещо като теб, чаках твоя глас, чаках теб!“, каза DARA, която му падна на колене и го спечели в отбора си.

29–годишният британец Кийрън Смит, който работи в София, е участвал и в „Гласът на Великобритания“ като част от отбора на Дженифър Хъдсън, а сега колегите му са го мотивирали да се яви и в българското издание на музикалното предаване. Кийрън избра да изпълни своя версия на песента „Believe“ на Шер и с още първите си тонове обърна DARA и Иван Лечев. Всички треньори влязоха в битка за младия британец. А Дара реши да спечели участника в своя отбор, като си заговори с него на английски – „Избери този, с който се чувстваш у дома си“. И този нейн опит се увенча с успех – Кийрън избра нейния отбор, защото чувства най-силното енергията й и вярва, че има какво да научи от нея.

Десислава Христова е професионална певица с много опит, натрупан във вокална група „Бон-Бон“ и трио „ЛаТиДа“. Тя започва като беквокал на Поли Генова, Лили Иванова и Графа, а сега вече е част от „Гласът на България“ в отбора на DARA. Решението й да се впусне в битката за титлата е мотивирано от желанието й да се изяви като самостоятелен артист. Десислава избра да изпълни „All I Ask“ на Адел и си заслужи множество позитивни коментари. “Трябва да си спокойна, защото знаеш, че си много добра в това, което правиш. Класата, която носиш, е много голяма!, сподели Любо Киров.

Екзотичната Натаса Андреу от Кипър обича да готви, обожава картофи и пее прекрасно. Смята България за втори дом и хората я приемат такава, каквато е. „Мечтая българската публика да оцени това, което съм аз”, сподели 25-годишната дама. Тя изпълни големия хит на Джъстин Тимбърлейк „Cry Me a River“ и единственият треньор, който се обърна на нейното изпълнение, беше DARA, която каза “Няма с кого да споря този път, просто си моя!”.

Гьокчан Исмаилов е човек с душа, от която извира много енергия и радост.28-годишният мъж се занимава с музика от 9-годишна възраст. „Винаги съм развеселявал хората и мисля, че и тук така ще стане. Искам да ме знае цяла България“, сподели Гьокчан в „Гласът на България“. На сцената той бе избрал да се представи с песента „Защо добрите страдат“. Емоционалното му изпълнение завъртя стола на музикалната сензация DARA.

Далия Врана на 17 години от София разлюля сцената с гласа си и заслужено получи място в отбора на DARA. “Мечтая за голямата сцена, да имам свой албум!”, сподели младата дама, която много обича животните и от малка пее във вокална група. За изпълнението й на „Best Part“ Галена сподели: „Справи се страхотно!Изпълнението ти беше много фино. Още с излизането си спечели фенска маса!”. С представянето си Далия обърна 3 от треньорските столове – Любо, Галена и DARA, като тя избра да се присъедини към отбора на последната. “Това са гласовете, които са точно за моя отбор и съм много благодарна, че избра мен!”, въодушевено заяви изпълнителката на „Thunder“.

30-годишната Нора Чернева от Русе е истинска фурия – танцувала е спортни танци и модерен балет, а сега вилнее на сцената на „Гласът на България“. Определя себе си за свръхемозионална, но и много забавна. А музиката винаги е била част от живота й. Тя успя да вземе акъла на треньорите с безупречното изпълнение на „Tears of Gold“, като завъртя и четирите стола. Смята, че е свръхемоционална, малко сръдлива и много забавна. Музиката винаги е била част от живота й. „Аз също, когато преживявам песните, пея със затворени очи… това е знак, че не пееш просто ей така“, призна Галена. Нора избра да се присъедини към отбора на DARA.

25-годишният Николай Тименов от Пловдив е крачка по-близо до осъществяването на мечтата си „Да работя музика и да живея от музика!“. „Музиката е много силно нещо в живота ми. Появява се в моменти, в които аз съм съкрушен, моменти, в които не знам какво да правя. Винаги музиката ми помага!“, разкри той зад кулисите. Николай въздейства на всички с хита на Джъстин Бийбър и Шон Мендес „Monster“ и това му донесе 4 обърнати стола. Треньорите бяха възхитени от модерния глас на Николай и влязоха в ожесточена битка за гласа му. Напрежението спадна едва когато младият пловдивчанин каза „Дара, аз съм твой!“ и се присъедини към нейния отбор. „Ти си невероятен“, отсече DARA.

Габриела Колева е на 22 години от град Варна и е много упорита и борбена. Занимава се с музика от 3-годишна и решава да получи своето музикално образование във Великобритания. Завръща се в България преди година и половина, защото е решена да развие музикалната си кариера в родината. За нейното изпълнение Любо Киров заяви: „Страхотна, свежа, здраво пееща, абсолютно убедена и обичаща това, което прави“. Но DARA го беше блокирала – така Габи се изстреля директно в отбора на младата певица.

Гинка Владимирова от град Нови пазар се качи на сцената на „Гласът на България“, за да докаже, че с любов всичко е възможно. Зад кулисите жената заяви: „Тук съм, за да покажа голямата си любов към съпруга ми и да му благодаря за това, че мисли за мен!“. Гинка изпълни „В безкрайността“ на Лили Иванова и си заслужи два обърнати стола – тези на Любо и DARA. “Бяхте много овладяна и имаше голяма лекота при изпяването на тази песен с тези височини, които изпяхте супер стабилно”, каза Дара, а Любо сподели: „Много е приятно да видя дама като Вас да пее класически поп и естрада“. Когато дойде време да избере своя треньор, Гинка заяви, че е решила да се присъедини към този отбор, чийто треньор се обърне пръв. Това се оказа Дара.

Ще има ли още попълнения в отбор DARA? Кои ще бъдат финалните 14 участници в отбора й, които ще продължат към „Музикалните двубои“? Кои ще отпаднат на крачка преди следващия етап – предстои да разберем.

Не пропускайте епизодите на „Гласът на България“ всяка неделя от 20 часа по bTV. Още изпълнения от сезон 8, както и специалните епизоди зад кадър с водещ Александра Петканова, можете да гледате в официалния YouTube канал на предаването и в "Гласът зад кадър".