На 31 май се излъчи последният, седми епизод на "Мер от Ийсттаун" - поредния криминалент хит на HBO, този път с Кейт Уинслет в главната роля.

Тя играе ролята на многострадалната Мер - детектив в малък град в Щатите, която се опитва да балансира между професионалния и личния си живот, като и в двата има повече проблеми, отколкото може да реши.

Снимка: HBO GO

Макар последната серия да сложи край на историята, Кейт Уинслет казва, че би се радвала да има втори сезон, а създателят Крейг Зобел е раздвоен дали шоуто има нужда от продължение.

Ако обаче все още сте в настроения за разследване в малки градове, където всеки познава всеки, то ето седем други сериала с подобен сюжет:

Отворени рани ("Sharp Objects", 2018 г., 8 серии)

Снимка: HBO GO

Преди "Мер от Ийсттаун" HBO разказа историята на Камил от Уинд Гап.

Ейми Адамс влезе в ролята на журналистката, която се връща в родния си град, за да разследва убийството на две момичета, но скоро започва да се припознава твърде силно в жертвите.

"Отворени рани" е по едноименната книга на Джилиан Флин, авторка и на "Не казвай сбогом" (екранизиран от Дейвид Финчър, с Розамунд Пайк и Бен Афлек).

"Повърхността на езерото" ("Top of the Lake", 2013-2017 г, 2 сезона)

Снимка: HBO GO

Преди Елизабет Мос да завладее света с "Историята на прислужницата", тя изигра ролята на Робин Грифин.

В първия сезон на "Повърхността на езерото" Грифин се завръща в родния си град, за да посети умиращата си майка и разследва изчезването на 12-годишно момиче. Във втория пък (заснет 4 години по-късно) тя отива в Сидни и тръгва по следите на сериен убиец.

"Истински детектив", ("True Detective", 2014-2019 г., 3 сезона)

Снимка: HBO GO

"Истински детектив" е сериал антология. Всеки сезон разказва за различно разследване, в различен град и с различни герои. В сериала са участвали Колин Фаръл, Винс Вон, Рейчъл Макадамс, Махершала Али и др.

Най-паметен обаче си остава сезон 1 с Уди Харелсън и Матю Макконъхи.

В него двете ченгета от Луизиана дават показания по неразкрито убийство на проститутка отпреди 17 години. 

Режисьор на първия сезон на "Истински детектив" е Кари Фукунага - той е и автор на последния филм за Джеймс Бонд с Даниъл Крейг в главната роля.

"Фарго" ("Fargo", 2014 - 2020 г, 4 сезона)

Снимка: HBO GO

"Фарго", също както и "Истински детектив", е сериал антология - всеки сезон разказва отделна история.

Обединява ги общата атмосфера, вдъхновена от едноименния филм на братя Коен от 1996 г. (за който Францис Макдорманд получава първия си Оскар).

"Broadchurch" (2013 - 2017 г, 3 сезона)

Снимка: BBC

Друга носителка на "Оскар" - Оливия Колман - блести в този сериал, чието действие се развива в измисления град Броудчърч.

В основата на трите сезона е смъртта на 11-годишния Дани Латимър и сянката, която тя хвърля върху семейството му и и обществото в малкия град.

"Dark" (2017 - 2020 г, 3 сезона)

"Dark" е първият немскоезичен сериал на Нетфликс.

В него изчезването на малко момче в измисления немски град Уиндзен довежда до разкриването на тайни връзки не само между местните жители, но и между различни десетилетия в историята на местността.

Обединяващ свръхестественото с криминалното, "Dark" e сред най-силните продукции на стрийминг гиганта, а авторите му вече готвят следващия си проект "1899".

"Другият", ("The Outsider", 2020 г, 1 сезон)

 

Снимка: HBO GO

Базиран по едноименния роман на Стивън Кинг, "Другият" проследява обстоятелствата около загадъчната смърт на 11-годишно момче.

Забавно е, че Кинг е голям фен на "Мер от Ийсттаун" и позна кой е извършителя на убийството в сериала.