Тя има две награди „Оскар“ и стремително се е запътила към трета. Франсис Макдорманд, която е на 63 години, става голяма звезда през 1996 г., когато участва във филма „Фарго“, продуциран от съпруга ѝ. За тази роля тя печели първия си „Оскар“, но вместо да се възползва от славата си максимално и да се появява във всяко предаване и на корицата на всяко списание, Макдорманд остава в сянка по свое желание.

Снимка: Getty Images

В интервю за „Ню Йорк Таймс“ актрисата сподели защо цяло десетилетие е отхвърляла почти всяка покана за интервю:

Взех напълно съзнателно решение да не давам интервюта в продължение на 10 години. Това може и да изглежда много опасно за една актриса в началото на славата ѝ, но в крайна сметка ми се отплати точно по причината, поради която реших да го направя. Създадох мистерия около това коя съм и с ролите си можех да отведа зрителите на места, на които някой, който продава часовници, парфюми или списания не би могъл.

Снимка: Getty Images

През следващите години Франсис Макдорманд получава номинации за „Оскар“ за ролите си във филмите „Почти известни“ и „Северна страна“, а през 2017 г. излезе филмът „Три билборда извън града“, в който актрисата направи една от най-добрите си роли, спечели критиците на своя страна и взе заветната статуетка за втори път (а също и „Златен глобус“, БАФТА и още куп награди).

Снимка: Getty Images

Тази година Франсис Макдорманд отново получи признанието на зрителите и критиците заради ролята си във филма „Номадландия“, в който играе безработна жена, която изследва сърцето на Америка и открива себе си, докато живее в своя микробус.

Толкова години след успеха на „Фарго“, Франсис Макдорманд продължава да стои настрани от публичния живот. Известно ни е, че актрисата живее в малко крайбрежно градче, но не желае да посочи кое е то. Естествено хората там я разпознават, но това не я притеснява:

За мен не е проблем, че съм тяхната филмова звезда. Просто не искам да бъда вашата“, каза тя.

Снимка: Getty Images

Освен в киното, Макдормонд има и роли в телевизията. През 2019 г. беше избрана за екранизацията по романа „Добри поличби“ на Тери Пратчет и Нийл Геймън, където озвучава ролята на Бог.