Сериалът по книгата „Добри поличби“ на Нийл Гейман и Тери Пратчет успя да ядоса доста религиозни хора, откакто излезе преди по-малко от месец. Разгневени християни създадоха петиция, в която настояват Netflix да прекратят богохулния сериал, разказващ за ангел и демон, които обединяват усилията си, за да предотвратят апокалипсиса.

Петицията едва ли ще има голям успех (най-вече защото сериалът въобще не е на Netflix, а на Amazon), но ни вдъхнови да си припомним кои сериали през годините успяха да разгневят най-много вярващи от различни религии.

„Саут Парк“ – сериалът, за който няма нищо забранено

Снимка: imdb.com


За Тери Паркър и Мат Стоун, създателите на анимационния сериал, който в никакъв случай не бива да пускате на децата си, няма нищо свещено и нищо забранено. Като се започне от католически свещеници, които развеждат голи деца на каишки като кучета, през Буда като супергерой, до Моисей като Бог на евреите, който живее в Канада.
Създателите на сериала са се подигравали на всяка голяма световна религия, но най-обидчиви изглежда се оказаха сциентолозите. След епизода, в който ставаше дума за религията на писателя фантаст Л. Рон Хъбард, един от главните актьори, които озвучаваха сериала, го напусна. Това обаче не само не обезкуражи създателите, а напротив – вдъхнови ги за още един епизод, в който да се присмеят на сциентологията и вече бившия си колега.
Преди няколко години Мат Стоун и Трей Паркър получиха съвсем сериозни заплахи за живота си, заради анимационния образ на пророка Мохамед, което е забранено от исляма.

„Летящият цирк на Монти Пайтън“ – Брайън, който опита да заеме мястото на Исус

Снимка: imdb.com


Легендарната комедийна група от 70-те години също не си поплюваше с шегите си и често вземаше християнството на подбив, но сравнително внимателно. Всички задръжки паднаха във филма им „Монти Пайтън: Животът на Брайън“, в който се разказва за човека, роден в съседство с Иисус Христос. Браян иска спокоен живот, но всички го мислят за месия.
Макар филмът да включва само три сцени с Иисус Христос, религиозните лидери във Великобритания поведоха кампания филмът да се спре. Кампанията не беше успешна, за разлика от филма. И до днес „Животът на Брайън“ се счита за най-доброто произведение на комедийната група.

„24“ – проблемът с ислямския тероризъм

Снимка: imdb.com


В четвъртия сезон на хитовия сериал, в който действието се развива в реално време, Джак Бауър трябваше да се изправи срещу ислямска терористична група. Едва 4 години след атаките на 11 септември, темата за ислямския тероризъм все още беше опасна. Мюсюлманската общност във Великобритания подаде жалба срещу сериала и започна разследване, което обаче заключи, че историята не е обидна за исляма като цяло.

„Вътрешна сигурност“ – правилно ли е представен ислямът

Снимка: imdb.com


Сериалът с участието на Клеър Дейнс и Деймиън Люис разказва за американски войник, който е държан в плен в продължение на години в близкия изток, приел е исляма и е вербуван като терорист.
Според много хора обаче сценаристите показват исляма в изцяло негативна светлина. Най-големият застъпник на тази теза беше адвокатът мюсюлманин Рамзи Касем, според когото всички мюсюлмани в сериала са или терористи или симпатизанти на терористите.
За да опровергаят това твърдение, създателите на „Вътрешна сигурност“ наеха Касем като консултант, който да им помогне да направят по-достоверно представяне на религията. Така критиките, поне от страна на адвоката, престанаха.

Продължава >>