Къде се намират в момента пистолетът на Яворов и табакерата на Вапцаров? Ако сте си задавали подобни въпроси, отговорите може да откриете в новото фотографско издание с автор Иван Шишиев "Литературна София". 

То се появява около година след фурора на албума „Етюд-и-те на София“. Авторът работи по изданието 10 месеца. 

"София е пълна с литературни паметници и с книжни места, за които много малко хора знаят." - споделя той в студиото на "Тази сутрин".

Докато обикаля София в търсене на красиви кадри, Шишиев открива много интересни факти, свързани с литературното богатство и наследство на столицата. Един от тях е първата построена библиотека - Университетската. Нейното хранилище работи и до днес. В оригиналния си вид функционира и асансьорът й. 

Площад "Славейков" е друго емблематично място, което оживява с колорита си във фотографии и текст. Авторът научава, че през 16 век на площада е имало кафене, което дава името на мястото, както и на целия квартал. Впоследствие на ремонти и изправяне на улиците обаче, то е било разрушено.  

Площадът има и друго важно значение за целия фотографски проект.

Макар около 1 март там да се продават много мартеници, никой не закичва скулптурата на баща и син Славейкови. Осъзнал това, Шишиев започва да поставя мартеници не само на тях, но и на всички паметници от Лъвов мост до Алеко Константинов на бул. "Витоша". 

Снимките в книгата са подбрани сред 12 000 направени от автора кадъра.

Изданието е луксозно и е един артистичен начин столицата да бъде преоткрита. 

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg