Филмът "Петя на моята Петя" спечели сърцата на европейските зрители и получи "Наградата на публиката" от дванадесетото издание на фестивала Франкофилм 2022 в Рим. Историята, посветена на изумителната поетеса Петя Дубарова, беше отличена сред 18 продукции от Европа.

Церемонията по награждаването се проведе на 18-и март, а престижният фестивал се организира от Institut français - Centre Saint-Louis, в сътрудничество с 15 посолства и представители на страни от Групата на франкофонските посолства в Рим. „Петя на моята Петя“ бе единственият филм от България.

"Няма по-голяма награда от тази на публиката. Щастливи сме, че възходът на „Петя на моята Петя“ продължава и че историята вълнува и извън рамките на България. Посвещавам тази награда на целия екип на филма и ще подсетя за смисъла на кампанията „Аз също съм Петя“, защото във всеки от нас има по едно силно дете, което не се страхува да се бори за мечтите и убежденията си", сподели продуцентът Николай Урумов.

"Петя на моята Петя“ тръгна и на световно турне сред българските общности в Германия, Испания, Франция, Австрия, Дания, Белгия, Люксембург,  САЩ и Великобритания. Българите в чужбина могат да видят събитията във фейсбук страницата на „Петя на моята Петя“ и да закупят билети предварително. Поради сериозния интерес сред родните диаспори, предстои обявяването на още дати в големи градове в Европа.

Историята, вдъхновена от ярката личност на Петя Дубарова, продължава да е на голям екран в кината в България. Филмът не е биографичен, но вълнува с темите, които поставя – за смелостта да бъдеш различен и да отстояваш идеалите си.

Филмът "Петя на моята Петя" се разпространява се от bTV Studios.