Няма да е преувеличено да кажа, че обичам да гледам филми откакто се помня. Разбира се вкусът ми се е променял многократно през годините и с възрастта, но една от най-важните "повратни точки" в живота ми беше, когато установих, че има толкова много хубави филми и преди 80-те. Почувствах се все едно целият свят изведнъж стана по-голям и по-интересен. Мога без колебание да назова двата филма, които отвориха очите ми за класическото кино - "Лорънс Арабски" от 1962 година и "Отнесени от вихъра" от 1939 година.

Днес се навършват 80 години от премиерата на култовата драма "Отнесени от вихъра". Това е един от най-забележителните филми в цялата история на киното и то не само заради великолепната актьорска игра (Вивиан Лий е невероятна като Скарлет, а Кларк Гейбъл прави една от най-добрите си роли като Рет Бътлър), нито защото е една от най-добрите екранизации на всички времена (създателите са уловили напълно духа на едноименния роман от Маргарет Мичъл). "Отнесени от вихъра" остава ненадминат и в друго отношение - комерсиалният успех.

Снимка: Getty Images

Тази година феновете на Дисни празнуват, защото "Отмъстителите: Краят" успя да надвие в боксофиса двата ненадминати с години рекорда на Джеймс Камерън - "Титаник" и "Аватар". Дисни обаче ще трябва да се постараят доста повече, за да постигнат (или дори да се приближат) до успеха на "Отнесени от вихъра".

Първоначалните прожекции на легендарния филм са донесли на създателите му приходи от 189 милиона долара в САЩ и още 402 милиона по света. Но ако вземем предвид инфлацията и приравним цените на билетите ще видим, че приходите на "Отнесени от вихъра" отговарят на над 7 милиарда долара днес. "Отмъстителите" със своите под 3 милиарда долара остават доста назад.

На следващата страница може да прочетете още любопитни факти за великия филм >>>

1. Трима режисьори са работили по филма

Първоначално е било предвидено Джордж Кюкор да бъде режисьор на филма, но само след 18 дни работа по проекта, той е бил уволнен. На негово място студиото наема Виктор Флеминг, режисирал също и "Вълшебникът от Оз". Флеминг ръководи снимките през по-голямата част от процеса - 93 дни, но работата е изтощителна и режисьорът не издържа. На негово място идва Сам Ууд, който завършва филма след още 24 дни снимки.

2. Първоначалният сценарий е предвиждал филмът да е 6 часа

Пресъздаването на огромната книга на Маргарет Мичъл (повече от 1000 страници) на екрана не е било лесна задача. Първоначалният сценарий е предвиждал филмът да е дълъг 6 часа, но това е било твърде много. 15 души са работили по сценария, за да могат да го съкратят, без да се изгуби нищо важно и един от тях е бил писателят Франсис Скот Фицджералд. Резултатът от това е бил, че филмът е скъсен само до... 4 часа.

3. Над 1400 жени са кандидатствали за ролята на Скарлет

Когато продуцентът Дейвид О. Селзник обявява кастинг за ролята на Скарлет О'Хара, над 1400 жени се явяват. Никоя не успява да го впечатли достатъчно, дори Вивиан Лий, но в крайна сметка тя получава ролята и изборът се оказва много добър - всеки, който е чел книгата, ще потвърди, че Лий е перфектната Скарлет.

Снимка: Getty Images

4. Това е третият най-скъп филм, правен дотогава, а днес би се считал за нискобюджетен

Когато излиза "Отнесени от вихъра", има само два филма, които са били с по-голям бюджет - "Бен Хур" с 4 и половина милиона долара и "Ангели от ада" с 4 милиона долара.

Бюджетът на "Отнесени от вихъра" е бил зашеметяващите за времето си 3 и половина милиона долара. Днес с тези пари трудно може да се направи филм. Дори ако вземем предвид инфлацията, бюджетът на филма отговаря на около 70 милиона днес, което пак влиза в графата на нискобюджетните филми.

5. На една от актрисите във филма, които получават награда "Оскар", не ѝ е било позволено да присъства на премиерата

"Отнесени от вихъра" получава цели осем награди "Оскар" на 12-ата церемония по връчването им. Две от тях са за главна женска роля и поддържаща женска роля, съответно за Вивиан Лий и Хати Макдалиел. И макар че Хати става първият афроамериканец, получил "Оскар", няколко месеца по-рано тя не е допусната до премиерата на филма, заради цвета на кожата си. Всъщност на всички чернокожи актьори им е забранено да присъстват на официалната премиера и има отделна прожекция за тях в друго кино.

 

 

6. Само за една сцена от "Отнесени от вихъра" са изгорени декорите на 20 други филма

Една от най-запомнящите се сцени от филма показва голям пожар в Атланта. Сцената е изключително силна и разкрива ужаса на гражданската война. Но как се прави нещо такова в ера, в която няма компютърна анимация? Всъщност това е най-първата сцена, която е заснета и за да бъде тя възможна, продуцентът Селзник е събрал декори от 20 други филма, включително "Кинг Конг", залял ги е с керосин и ги е подпалил.

7. Кларк Гейбъл почти е напуснал, защото не е искал да плаче пред камерата

Има ли нещо, което смущава актьорите? Може би при всеки е различно, но при Кларк Гейбъл това са били сълзите. Големият актьор е трябвало да се разплаче в сцената, в която Рет Бътлър научава, че Скарлет е пометнала, но не е искал да го прави, за да не изглежда слаб и твърде чувствителен. В крайна сметка режисьорът Виктор Флеминг го убедил да заснемат два варианта на сцената - един, в който плаче и един, в който просто обръща гръб на камерата. За щастие във филма е влязла сцената със сълзите.

8. Всъщност Кларк Гейбъл изобщо не е харесвал филма

В началото споменах, че трима режисьори са работили по филма. Всъщност отчасти причината за това е бил именно Кларк Гейбъл, който не е искал да работи с Джордж Кюкор, защото го е смятал за "женски режисьор". Това е било мнението му и за филма, който според него е бил твърде "женски". Гейбъл никога не е харесвал ролята си. Иронията е, че именно ролята на Рет Бътлър е тази, с която остава най-известен.

Снимка: Getty Images

9. И въпреки това Гейбъл е взел много повече пари от Вивиан Лий

 За участието си във филма, Кларк Гейбъл, който се е снимал в продължение на 75 дни, е получил 120 000 долара. От друга страна Вивиан Лий, която се е снимала 125 дни, е получила едва 25 000 долара. Това не е никак честно, а още по-тъжното е, че дори сега, 80 години по-късно, актрисите продължават да получават по-малко пари от актьорите.

10. Една от звездите на филма е жива и днес

Оливиа де Хавиланд, която изпълнява ролята на Мелани, единствена от по-главните членове на екипа е жива и днес. Тя всъщност е най-възрастната жива холивудска актриса и това лято отпразнува 103 години.