След като прочетете целия списък, може и да се замислите върху въпроса защо силните героини в съвременното кино все още се опират върху стереотипите за жените от началото на 20 век.

А може и не. При всички случаи те са вдъхновяващи и ни карат да си спомним, че ако поискаме, можем да направим и постигнем всичко:

#1 – Мъжете, които мразеха жените (2009г. триология)

Нуми Рапас в ролята на Лисбет Саландър

Лисбет е извратена бунтарка и техно гуру, освен това е абсолютно независима и събира в себе си тонове ексцентричност, но в крайна сметка е наистина страхотен персонаж. Лисбет Саландър е от онези героини, които притежават универсална сила, независимо от кой пол са или от социалните норми, според които живеят всички останали. 


Мъжете, които мразеха жените >>>
 

 

 

#2 – Пурпурен цвят (1985г.)


Упи Голдбърг като  Сели Джонсън

Сели е кинематографичното доказателство, че силата на жените все още е в етап на развитие. Тя безсъмнено е силна и състрадателна от началото на историята, но веднъж открила начин да изрази себе си, Селин се превръща в един от най-прекрасните примери за това как човек може да надрасне себе си.


#3 – Убий Бил 1, 2 (2003-2004г.)


Ума Търман в ролята на "Булката"/Беатрикс Кидо

Един от най-опасните убийци "в света", който успява да получи възмездие и да спаси детето си, Булката не е героиня, която се забравя лесно. Като добавим и незабравимата сцена, в която тя се събужда от кома и съумява да заповяда на тялото си да се раздвижи, само с помощта на непоклатима вътрешна мотивация - "мръдни палеца си!", Беатрикс ни е наистина любима.

 

#4 – Пришълецът (1979, 1986, 1992г.)


Сигорни Уивър в ролята на Елън Рипли

В епичната битка с пришълеца, Рипли е силната, суперинтелигентна богиня на научно-фантастичния жанр. Тя дори успява да нарита задниците на цяла купччина агресивни мъже, докато изразява дива (и гологлава) женственост.

Още един филм със Сигорни, който много харесахме >>>

От къде идва идеята за "дизайна" на пришълците >>>

 

#5 – Мълчанието на агнетата (1991г.)


Джоди Фостър в ролята на Кларис Старлинг

Млад агент на ФБР по свое желание се свързва със заловен психопат-канибал и спира садистичните му убийства с нерви от стомана. Е, в едноименния роман, по който е направен филма нещата завършват малко по-различно, но това е Холивуд.

Любовна история с мистър (мисис) Страх >>>