Тази седмица агент 007 превзе кината за 25-и път. Поредицата, която привлича почитатели към киносалоните през последните 60 години, се променя. Променя се и Джеймс Бонд, но това, което остава неизменно, е песента от началните надписи, която задължително става хит и момичето на Бонд – сексапилна млада жена със запомнящо се име.

В тази статия ще погледнем назад във времето към някои от най-забележителните жени, които са влизали в ролята на момиче на Джеймс Бонд.

 

Урсула Андрес като Хъни Райдър – оригиналното момиче на Бонд

През 1962 г. филмът „Д-р Но“ излиза по кината и запознава зрителите с Джеймс Бонд (в ролята тогава е великият Шон Конъри). Но едно от най-запомнящите се лица във филма не е Конъри, а 26 годишната Урсула Андрес. В първата си сцена тя, в ролята на Хъни Райдър, излиза от водата и оставя Бонд и публиката без дъх.

 

Ева Грийн като Веспър Линд – началото

Въпреки че Хъни Райдър е тази, която има честа да е първото момиче на Бонд на екрана, в действителност най-първата опасна жена, с която агентът се сблъсква, е Веспър Линд в романа „Казино Роял“ на Иън Флеминг от 1952 г. Официално книгата беше екранизирана през 2006 г. с Ева Грийн в ролята, но най-запалените почитатели на Бонд знаят, че има една по-стара екранизация, която обаче не е официална – от 1968 г. В старата версия ролята на Линд се изпълнява от Урсула Андерс.

 

Мод Адамс като Андреа Андерс и Октопуси – човек става момиче на Бонд само два пъти

Не само Урсула Андерс изпълнява ролята на момиче на Бонд в два различни филма. Същото прави и Мод Адамс, но с тази разлика, че тя участва в два от официалните филми за тайния агент. Първо я виждаме в „Мъжът със златния пистолет“ от 1974 г. а след това получи и титулната роля в „Октопуси“ от 1983 г.

 

Онър Блекман като Пуси Галор – непокорната жена, която Бонд укроти

Едно от най-култовите и обичани момичета на Бонд е Пуси Галор от третия филм за Джеймс Бонд – „Голдфингър“ от 1964 г. Тя е един от най-значимите опоненти, които Бонд някога е имал, но в крайна сметка успява да я пребори с чара си. Образът на Пуси Галор обаче също така е и доста проблемен в днешно време. В историята на Иън Флеминг тя е лесбийка, която, благодарение на настойчивостта на Бонд, успява да се „излекува“.

 

Даяна Риг като Тереза ди Винченцо – жената, която успя да укроти Джеймс Бонд

Покойната вече Даяна Риг, освен че е забележителна актриса (всеки почитател на „Игра на тронове“ ще потвърди) е и най-специалното момиче на Джеймс Бонд. Тя е единственото му любовно похождение, което се превръща в нещо повече от сексуална авантюра. Тереза и Бонд се срещат във „В тайна служба на Нейно Величество“ и младата жена го омайва до такава степен, че Бонд ѝ предлага брак. Двамата се женят, но семейният им живот приключва бързо, заради смъртния враг на Бонд – Блуфелд.

 

Лоис Максуел, Каролайн Блис, Саманта Бонд и Наоми Харис като мис Мънипени – истинската любов на Джеймс Бонд

Във филмите за Джеймс Бонд близо 70 жени се поддават на чара на тайния агент и си лягат с него, но най-силна химия и сексуално привличане има между него и мис Мънипени – секретарката на шефа му. Ироничното е, че двамата никога не стават интимни. През годините 4 жени са играли ролята на Мънипени, като най-дълго я изпълняваше първата – Лоис Максуаел, която беше Мънипени в първите 14 филма. След нея Каролайн Блис участва в 2 филма, а Саманта Бонд в 4. Най-новата Мънипени е Наоми Харис, за която „Смъртта може да почака“ ще е третият филм, в който играе ролята на Мънипени.

 

Това са само малка част от жените, които правят филмите за Джеймс Бонд толкова незабравими. На следващата страница можете да си припомните още жени, които станаха момичета на Бонд през 60-те години, откакто поредицата се излъчва в кината >>>