обновено на 5.01.21

---

Актрисата Таня Робъртс е починала нa 65-годишна възраст, съобщи нейният агент Майк Пинджъл. По думите му, тя е била "най-сладкият човек, когото познавах."

На 24 декември тя е излязла да разхожда кучетата си и на връщане е припаднала. Влиза в болница, а на 3 януари издъхва. Все още не е ясна причината за смъртта, но според The Hollywood Reporter не става дума за COVID-19.

Истинското име на Таня е Виктория Лий Блум и е родена през 1955 година в Ню Йорк. На 15 години напуска училище, омъжва се и потегля на автостоп из страната, докато майка ѝ не анулира брака ѝ. Скоро след това, в опашка пред кино, Таня се запознава със студента по психология Бари Робъртс и няколко месеца по-късно сама му предлага да се оженят.

Двамата се преместват заедно в Холивуд през 1977 година. Звездата ѝ изгрява, когато получава роля в последния, пети сезон на оригиналния телевизионен сериал "Ангелите на Чарли"

След това тя получава предложение да играе в 14-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд - "Изглед към долината на смъртта". В него си партнира с Роджър Мур, за когото това е последно превъплащение като британския шпионин.

За участието си във филма Таня е номирана за "Златна малинка" за най-лоша женска роля.

"Струваше ми се, че всяка актриса, изиграла ролята на момиче на Бонд, след това няма кариера затова бях леко скептична в началото. Споделих опасенията си с агента ми, който отговори: "Ти добре ли си? Глен Клоуз би се съгласила, стига да ѝ предложат", спомня си тя.

Следващите филми на Таня са еротичните трилъри "Нощни очи" и "Вътрешно светилище", които не се запомнят особено.

През 1998 година обаче става част от популярния сериал "That '70s Show". В продължение на 6 години тя участва в 80 епизода, играейки ролята на Мидж Пинчиоти.

Оттегля се от екрана, за да се грижи за смъртно болния си съпруг. Той умира през 2006 г. Двамата нямат наследници.

Друго момиче на Бонд, Брит Екланд (играла във филма "Мъжът със златния пистолет"), реагира на смъртта на колежката си с думите: "Почивай в мир, Таня Робъртс. Веднъж момиче на Бонд - цял живот момиче на Бонд!"

В последния си пост в Инстаграм, писан ден преди да си отиде, актрисата пожелава на всички: "Да измием 2020 от себе си и да започнем на чисто!".