Носителят на Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" за 2017 г. се завръща с нова история в духа на старите ленти на Гай Ричи - Момчил Николов ("Последната територия", "Hash oil", "Кръглата риба") се завръща с най-лудия роман за свободата, който сте чели – едно неспирно приключение от края на Народна република България и началото на Прехода, което обхваща цялото земно кълбо.

"Чекмо" е несравнима сатира на времето преди и малко след падането на Берлинската стена и майсторски написан роман в духа на филмите на знаменития Гай Ричи ("Рокенрола", "Гепи", "Две димящи дула").

В невероятния свят на младия тарикат "Чекмо" ще откриете почти истински истории, дребномафиотски и шпионски сюжети, забавен мачизъм и безмилостна сатира към едно време, което отнема всички мечти и надежди и по този начин дава свобода на немислимото.

Годините на 80-те и 90-те никога не са изглеждали толкова щуро. Момчил Николов успява да създаде литература на световно ниво, която не познава границите на въображението. 

Пътят на "Чекмо" започва с тематично осемдесетарско парти с легендарния DJ VaGro (Васил Громков) и талантливия актьор Георги Гоцин ("Каръци", "Стъпки в пясъка", "Под прикритие", "Дървото на живота", "Парче Земя", "Стената" ). Бъдете част от най-лудото събитие на 2019 г.. Заповядайте на 27 ноември от 19:00 ч. в бар "Петък" (ул. "Генерал Йосиф Гурко" 21). В края на вечерта очаквайте и специална изненада, която долита директно от Виетнам. Входът е свободен.

"Спокойният живот не беше за нас. Всичко трябваше да бъде необикновено, диво, откачено, едно голямо приключение, в което щяхме да се впуснем заедно. И мисля, че решението за това общо голямо приключение беше взето точно тогава, на това място – в музея на чекпойнт "Чарли".

Разбрах, усетих го, че каквото и да направя, накъдето и да тръгна, тя щеше да ме последва. Толкова я искахме и двамата тая свобода, че направо можехме да останем като експонати в тоя музей, нищо че не бяхме преодолявали Берлинската стена.

Друга стена бяхме преодолели ние, не по-малко трудна – тая, дето е във всеки човек и го кара да спира пред нея, да я заобикаля, да избира по-лесния път – там, където всички вървят, а препятствия поне на пръв поглед не се мяркат", пише Момчил Николов.

Прочетете откъс от романа "Чекмо" от Момчил Николов, който излиза от издателство "Сиела". >>>