На закрита церемония в Лос Анджелис бяха определени най-известните анти-награди за кино - “Златна малинка”. Наградите се раздават за 40-и път.

Съвсем очаквано най-много малинки отидоха при екипа на мюзикъла “Котки”, който лесно може да бъде определен за най-големия провал в киното миналата година. Високобюджетният филм, правен по един от най-популярните мюзикъли на всички времена и режисиран от създателя на наградения с “Оскар” за най-добър филм “Речта на краля”, трябваше да бъде най-големия хит за коледния сезон миналата година. Филмът е пълен със звезди и в него участват някои от най-големите актьори на всички времена. За изненада на създателите, проблемите с филма започнаха още с излизането на първия тийзър трейлър. Много зрители намериха странните човекоподобни котки за плашещи. Когато филмът тръгна по кината, някои от визуалните ефекти не бяха довършени и се наложи преработка. В крайна сметка приходите на “Котките” не стигнаха дори да покрият основния бюджет на филма.

Мюзикълът “Котките” получи 6 малинки, сред които за най-лош филм, за най-лош режисьор, най-лош сценарий и най-лоши поддържащи роли за Джеймс Кордън и Ребел Уилсън.

Останалите награди “Златна малинка” отидоха при:

Джон Рраволта за най-лоша главна роля.

Снимка: Getty Images


Хилъри Дъф за ролята ѝ на Шанън Тейт в “Призракът на Шанън Тейт”.
Две за “Рамбо: Последна кръв” за най-лош римейк или продължение, както и за най-безразсъдно отношение към човешкия живот и обществената собственост.

Снимка: Getty Images

Една от най-важните златни малинки е “изкупителната”, която се дава на актьор или режисьор, които имат няколко предишни награди или номинации, но сега са направили нещо качествено. Тази година “изкупителната малинка” отиде при Еди Мърфи, който се завърна след доста дълго отсъствие от киното, за да участва във филма “Името ми е Долемайт”.

Златна малинка и за самата церемония, която не мина по план

Всъщност самата церемония по връчването на малинките също си заслужи награда “Златна малинка”, тъй като никак не мина по план, макар и не заради грешки на организаторите.

По принцип малинките се връчват малко преди “Оскар”-ите, но тази година Американската филмова академия организира церемонията си по-рано, отколкото когато и да било преди, което попречи на организаторите на “Златна малинка” да се подготвят навреме.

Тъй като това е 40-ата церемония на наградите, тя трябваше да е по-голяма и да се излъчва по телевизията, но засилените мерки срещу коронавируса не позволиха шоуто да бъде по-голямо и в крайна сметка излъчването беше отменено.