Човек трябва да е обявил пълен бойкот на комедийния жанр, за да не е гледал Еди Мърфи (или поне да е чувал гласа му) в нито един филм. Актьорът е звезда от филмите „Ченгето от Бевърли Хилс“, „Пристигане в Америка“, „Смахнатият професор“ и „Шрек“ (озвучава магарето, което е любим герой на повечето фенове). За изненада на почитателите си, актьорът си даде продължителна почивка, която продължи 5 години (с кратко прекъсване през 2016 г.). Паузата обаче свърши и Един Мърфи отново е готов за действие.

Актьорът ще се завърне по екраните с биографичния филм „Долемайт е името ми“, който е оригинална продукция на Netflix и разказва историята на комика Руди Рей Мур. За него Мърфи каза: „Нали сте чували израза „да превърнеш лимоните в лимонада“? Руди Рей Мур превръщаше л**ната в лимонада.“ Филмът ще е достъпен на стрийминг платформата на 4 октомври и е само началото на новия етап в кариерата на Еди Мърфи.

Еди Мърфи и годеницата му на филмовия фестивал в Торонто за премиерата на „Донемайт е името ми“
Снимка: Getty Images

Къде беше Еди Мърфи през всички тези години?

Бях на дивана, почивах си. Правя филми и други неща толкова отдавна, че просто ми трябваше малко време да полежа на дивана. Сега обаче се върнах и филмът „Долемайт е името ми“ подпали искра, защото се получи много добре.

Еди Мърфи пред „Entertainment Weekly“

През последните години, преди да изчезне по полезрението ни, Еди Мърфи няколко пъти сподели, че правенето на филми започва да му омръзва. През 2015 дори обеща, че никога повече няма да участва във филм само заради пари. Всъщност Мърфи има няколко филма, за които общото мнение е, че са пълен провал. Сред тях „най-забележителни“ са “Норбит“ (който спечели общо 7 антинагради и нито една истинска) и „Плуто Наш“ (който е един от най-големите комерсиални провали в историята на киното). Може би това е причината да стане по внимателен в избора си на роли.

Еди Мърфи в „Смахнатия професор“
Снимка: Getty Images

Друго обяснение за изчезването му е, че самият той се зарече да спре да се снима във филми, когато навърши 50 години. Желанието му беше да се завърне към стендъп комедията, с която се прочу в началото на кариерата си. Очевидно актьорът не можа да спази това решение, тъй като в момента е на 58, а още се снима.

Според някои причината може и да е все по-разрастващото му се семейство. В края на миналата година годеницата на Еди Мърфи му роди син. Това е десетото (да, десет!) дете на актьора, като най-големият му син е на 30 години. Мърфи има всички тези деца от 5 различни жени.

Бъдещата кариера на Еди Мърфи

Освен „Долемайт е името ми“, Еди Мърфи планира още няколко филма, сред които и продължения на две от най-големите му класики.

„Пристигане в Америка 2“ е продължение на хитовата комедия от 1988, в която Мърфи играе принца на измислената африканска държава Замунда, дошъл тайно в Америка, за да си намери съпруга. Във втората част принцът, който вече е наследил трона на Замунда, разбира, че има син в Америка и отива при него, за да прецени дали е достоен за престолонаследник.

„Ченгето от Бевърли Хилс“ е първият голям хит на Еди Мърфи
Снимка: Getty Images

„Ченгето от Бевърли Хилс 4“ пък е дългоочакваното продължение на комедията, която направи Мърфи един от най-обичаните актьори на света. За него се говори още от средата на 90-те години, а неотдавна плановете за продължението бяха потвърдени отново. През 2017 се появи информация, че във филма ще участват актьорите Чанинг Тейтъм и Том Харди, но от тогава не е имало никакви други подробности. Завръщането на Еди Мърфи е добър знак за бъдещето на поредицата.

Междувременно, докато работи по филмите си, Еди Мърфи не се е отказал от плановете си отново да се изявява като стендъп комедиант. Догодина актьорът планира да направи турне в Северна Америка“.