Дървото на живота е особено дърво, посадено от Бог на средата на Едемската градина. Според първата книга от Петокнижието – Битие, то дава плод 12 пъти в годината, дарява вечен живот, а листата му служат за изцеление на народите. Някак естествено този универсален за много култури символ свързахме с проекта на художничката Альона Петришка, наречен "Дървото на НАИВА".

Снимка: Личен архив

"В последния си проект реновирах и претворих стара селска врата във "врата на живота". Чрез силно стилизиране на цвят и символи, „Дървото на НАИВА“ е израз на разбирането ми за простотата на живота от неговото зараждане, деня и нощта", споделя Альона пред Ladyzone.

Снимка: Личен архив

"Обичам старите предмети. Най-вече ме очароват техните цветове и структури, които времето е "сътворило" върху тях. Обичам да претворявам нещата. От стара табла на легло, вратички от ненужен вече шкаф, плот на маса да направя моя картина. Копчета, болтчета, шнурчета, ключета вече загубили бравите си, диапозитивите от стария апарат... Търсач на съкровища - това съм аз", разказва за себе си художничката.

Снимка: Личен архив

Альона Петришка е завършила Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“, със специалност „Графика“, а след това и НАТФИЗ, специалност „Моден дизайн“. Има две самостоятелни изложба в София. Участвала е в общи изложби, пленери и проекти в България, Белгия и Турция. Председател на сдружение с нестопанска цел- „Сдружение за култура и изкуство – Луда Яна“, Стрелча. Oрганизатор е на музикален фестивал „Нищо Подобно“ и пленери.

Снимка: Личен архив

Проектът "Дървото на НАИВА" е реализиран с помощта на Национален фонд "Култура" и беше част от селекцията и изложбата на Втори Международен Салон Наив България 2022 година.