И тази седмица подбрахме специално за вас няколко заглавия за дните между 26 и 28 ноември, които смятаме за интересни.

„Киномания” продължава само до 28-и, така че ако сте пропуснали да изгледате поне един филм от чудесната му програма, имате много малко време да се поправите.

Подбрахме специално за вас три от тях, които смятаме, че си заслужават:

В петъчната вечер (26 ноември) ви предлагаме да се откъснете от студения и сив делник, и вместо да побързате към вкъщи, да изгледате един филм, изпълнен с горещи  страсти и танци, които много вероятно ще успеят съвсем неусетно да ви настроят на любовна или поне на романтична вълна.

Почитателите на огнените ритми няма да пропуснат срещата с новия филм на големия испански режисьор Карлос Саура – „Фламенко, фламенко”, в който участват изпълнители, като Пако де Лусия, Естрея Моренте, Маноло Санлукар, Хосе Мерсе... Както самият режисьор казва: „Има едно ново и невероятно въздействащо фламенко, създадено от млади таланти, които се опитват да пробият у нас и в чужбина. Те могат да предложат много – и в класическото фламенко, и във фюжън фламенкото, смесица с други музикални стилове, с които експериментират... Това изкуство не може да бъде представено без едни от големите майстори, които сме щастливи, че имаме в Испания. Затова първата ни мисия беше да потърсим мястото на различните музиканти, които вече познаваме, в историята на фламенкото в отделните райони... Говорихме лично с всеки един от тях... Тези важни имена станаха част от “ядрото” на музикалната структура на филма, нещо като дънер, върху който стъпи всичко останало: това, което показват по-младите изпълнители и всички онези, които не се появиха в първия филм.”

Гледайте „Фламенко, фламенко” от 19:00 в зала 1 на НДК на 26 ноември (петък), от 16:15 на  27 (събота) в „Euro Cinema” или пък на 28 (неделя) от 19:00 в „Дом на киното”.

В събота ви предлагаме да се отдадете на фантастичния сюжет, който филмът „Луна” предлага. Тази лента отдавна можеше да бъде свалена нелегално в интернет, но затова пък си заслужава да се види на голям екран –специалните ефекти са ненатрапващи се, но затова пък са много изпипани. Всъщност тази британо-американската продукция е дебютният опит на Дънкан Джоунс (синът на Анджи и Дейвид Бауи) да покаже на какво е способен.  А той определено се е справил добре със задачата си да бъде добър режисьор на една наистина интригуваща история. Накратко: три години в Космоса, самотен инженер, който желае единствено да се прибере при жена си Ив и дъщеричката си, досадно любезен компютър и много въпроси, които започват да се появяват един по един, точно преди да дойде най-дългоочаквания за главния герой ден – връщането му на Земята. Не си представяйте някаква истерия тип „Пришелецът”, ами по-скоро помислете за „Соларис”.

Проверете за какво става дума на 27 ноември (събота) от  20:30 в кино „Люмиер”.

В неделя (28 ноември) ви препоръчваме „За любовта и други демони” по романа на Габриел-Гарсия Маркес. Прекрасната, магична атмосфера от романите на големия писател, се пренася и във филма, а историята, както винаги е грабваща: 13-годишната благородничка Сиерва Мария е затворена в манастир, след като я ухапва бясно куче. При нея е изпратен отец Делаура – младо протеже на местния епископ, който има за задача да надзирава прогонването на злите духове от злочестото момиче. Вместо това обаче, в него пламват непознати за Делаура страст и любов, неподвластни на ограниченията на вярата, предразсъдъците на обществото или каквото и да е друго. Остава само тя. Приказно, алогично и красиво – един филм, който ще ви изпълни с мечтание.

Гледайте на 28 ноември (неделя) от 18:30 в кино „Люмиер”.