Тъкмо когато бяхме решили, че животът се връща към нормалното, ни удари нова вълна COVID-19 и шоубизнесът отново беше блокиран. Жертва на забавянето стана и един от най-дългоочакваните филми на всички времена - продължението на изключително успешния “Аватар”.

Прогнозите за “Аватар 2” изглеждаха оптимистични, след като Нова Зеландия, където се снима филмът, се превърна в едно от местата, които най-ефективно се справиха с коронавируса. Островната нация упражнява строг контрол върху дстъпа до територията на страната и подлага на задължителна двуседмична карантина всеки, който получава разрешение да влезе.

Снимка: Twitter

Неотдавна екипът на “Аватар” пристигна в страната и след 14 дни под карантина, бяха готови да продължат снимките и дори да завършат проекта по план.

 

Тази седмица обаче режисьорът Джеймс Камерън публикува писмо до феновете си, в което се извинява, че няма да успее да завърши втората част навреме и няма как да я гледаме през 2021 г., както беше предвидено.

 

Както много от вас знаят, бяхме принудени да отложим началото на снимките в Нова Зеландия заради COVID-19. Това, което повечето от вас не знаят е, че заради пандемията все още не ни е продължено да продължим виртуалната продукция в Лос Анджелис. Тази част е точно толкова важна за филма, колкото и живите снимки.

Джеймс Камерън
Снимка: Getty Images

В писмото си Камерън уверява феновете, че студиото остава 110% в подкрепа не само на продължението, но и на целия мащабен проект. През 2019 г. “Аватар” се превърна в най-печелившия филм на всички времена, задминавайки предишния рекордьор “Титаник”, също на Джеймс Камерън. Бяха необходими 10 години, преди друг филм да изпревари “Аватар” и да застане на първо място по приходи.

Снимка: Twitter

Веднага след успеха на първия филм се заговори за продължение и Джеймс Камерън се зае със смелата задача да разработва не едно, а цели четири продължения едновременно. Това му отне повече от десетилетие и по всичко изглежда, че ще е необходимо поне още толкова, за да видим завършената поредица, а бъдещето на киното е изключително неясно.

Рискът от година без филми изглежда напълно реален

През лятото на 1975 г. Стивън Спилбърг пуска филма си “Челюсти” по кината и създава концепцията за “летен кинохит”. От тогава всяко лято излизат най-чаканите и най-касови филми. Изключение е само 2020 г.

“Аватар 2” не е единственият филм, който ще бъде отложен. Заради новата вълна COVID-19 всички големи холивудски продукции бяха отложени за неопределено време или направо за следващата година.

Вселената на “Междузвездни войни” също пострада. Трите нови филма, които Дисни планират, ще излязат чак през 2023 г., 2025 г. и 2027 г.

За пореден път отлагат и игралната версия на “Мулан”, която първоначално беше планирана за март, след това за август, а сега е отложена безсрочно. Същата съдба има и “Тенет”, който обещава да е най-мащабният филм на режисьора Кристофър Нолан, но не е ясно кога ще го видим.

 

Всъщност единственият филм на Дисни, който все още не е преместен, е “Новите мутанти”. Ако няма промяна в премиерната му дата, филмът ще излезе на 28 август тази година. Ако обаче бъде отложен (отново), това ще е много неприятно за хората, които го очакват, тъй като първоначалният план беше филмът да излезе още през 2018 г.

Други отложени филми са “Френският диспечер” на Уес Андерсън и новата екранизация по Агата Кристи “Смърт край Нил”.

Сред филмите, които по план вече трябваше да са излезли, но бяха отложени, са продълженията “Топ Гън: Маверик” и “Нито звук 2”. И двата филма бяха оставени за следващата година.

 

Това прави възможността за година без касови филми напълно реална и ще е един от най-големите удари в историята на Холивуд.