Без съмнение „Аватар 2“ е най-дългоочакваното продължение в историята на киното. Още когато първият филм излезе през 2009 година беше ясно, че ще има следващи филми. „Аватар“ се превърна в най-касовия филм до този момент, след като победи рекорда, поставен от „Титаник“ (пак на същия режисьор) през 1997 г. Необходими бяха 10 години, за да се намери кой да го победи по приходи от продажба на билети.

Никой обаче не очакваше, че продължението ще отнеме повече от 10 години, за да бъде направено. Причината за това огромно забавяне е бързото темпо, с което се променят технологиите (а Джеймс Камерън винаги е искал да бъде по-напред от другите), както и желанието на режисьора да заснеме едновременно втората и третата част от историята. Не само това, но Камерън си постави и амбициозната цел да направи общо пет филма за света на „Аватар“.

Джеймс Камерън - създателят на "Аватар" и "Титаник"
Снимка: Getty Images

Сега най-после можем да хвърлим поглед към планетата Пандора, която не сме виждали толкова отдавна. На страницата на „Аватар“ в Туитър бяха качени няколко снимки, които показват сцени от следващите филми. Може да ги разгледате в галерията:

Стана ясно също така, че следващият филм ще ни разкаже за ново поколение обитатели на Пандора и сред тях ще срещнем децата на Джейк Съли и Нейтири (оригиналните герои от филма), както и първото човешко дете, родено на планетата.

За съжаление изображенията, които видяхме, не допаднаха на всички. Някои фенове на филма смятат, че споделените снимки приличат на видеоигра или на компютърен десктоп от началото на 2000-те години.

Всъщност причината за това е, че споделените снимки не са довършени кадри от предстоящия филм, а само концепция как ще изглеждат някои от местата, които ще видим. Продукцията е много далеч от завършване, а премиерната дата на „Аватар 2“ е обявена за след почти две години – декември 2021.

През 2009 г. "Аватар" беше истинска революция в 3D киното
Снимка: imdb.com

Съществува и възможността високобюджетната продукция да се провали, тъй като стрийминг платформите стават все по-силни и все повече хора избират да се наслаждават на филмите от уюта на домовете си. Печалбите на филми като „Отмъстителите: Краят“ доказват, че много хора все още са готови да дадат пари за кино. Не се знае дали ще е така и докато дойде време да гледаме продълженията на „Аватар“.