Само в рамките на седмица срещу поп певицата Дуа Липа са постъпили две жалби за плагиатство. Става въпрос за най-големия хит на нашумялата поп звезда - “Levitating”.

Първата жалба е подадена от реге групата от Флорида Artical Sound System, която твърди, че звездата е плагиатствала от тяхната песен “Live Your Life” от 2017-а. 

Буквално дни по-късно текстописците Лорънс Ръсен Браун и Санди Линзър също обвиниха изпълнителката в нарушение на тяхното авторско право. Те твърдят, че Дуа Липа е изкопирала техния диско трак от 1979 г. “Wiggle and Giggle All Night”, както и песента “Don Diablo”, издадена година по-късно. Браун и Линзър притежават правата и на второто посочено парче, тъй като то също е “копие” на “Wiggle and Giggle All Night”. 

“Обвиняемите грубо са нарушили интелектуалната собственост на ищците”, казват адвокатите на Браун и Линзър в своята съдебна жалба. “Те търсят правата си, за да не им се размине за целенасоченото грубо нарушение”, добавят още те.

Редица експертизи предстои да докажат дали британската поп дива с албански корени наистина е нарушила авторските права на други автори в създаването на “Levitating”. Тестовете ще покажат дали съществуват музикални съвпадения в композициите като ритъм, бийт и ноти.

“Levitating” е един от синглите от последния албум на Дуа Липа - “Future Nostalgia”, издаден през 2020-а. Сингълът достига номер 2 в престижната класация за песни на “Билборд”. Също така парчето е определено за номер 1 хит на изминалата година. По данни на американската класация “Levitating” е най-дълго задържалата се песен, изпълнявана от жена, в топ 10 някога.

Междувременно 26-годишната певица разпродава като топъл хляб концертите си от своето пето световно турне. Само месец след началото на “Future Nostalgia Tour” Дуа Липа е генерирала над 6 млн.. долара приходи. А феновете тръпнат в очакване за премиерата на колаборацията на поп дивата с рапърката Megan Thee Stallion.

Снимка: YouTube/@Dua Lipa

Сред последните световно известни дела за нарушаване на авторското право е това на Кейти Пери, която бе обвинена в плагиатство на своя номер 1 хит “Dark Horse”. През март 2020-а съдът обяви холивудската звезда и екипа й от продуценти и текстописци за невинни. Бяха им изплатени 2,3 млн. долара като компенсация за нанесените им морални щети.