Българската версия на авторската приказка "Икабог" от световноизвестната писателка Дж. К. Роулинг ще се появи на 18 август (вторник) на уебсайта на издателство "Егмонт", което издава книгите ѝ за деца у нас. Дж. К. Роулинг написва "Икабог" преди повече от десет години като приказка, която чете преди сън на собствените си деца. 

В актуалните условия на ограничени възможности за придвижване и забавление поради разпространението на вируса COVID-19 писателката решава да сподели тази семейна ценност, с което да подпомогне както децата по света, родителите и възпитателите им, така и борбата с пандемията. 

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от "Икабог" (в превод на Красимира Абаджиева) ще се появят на сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката "Икабог" представлява напълно самостоятелна история, необвързана с други творби на английската писателка. Действието се развива във въображаем свят, като Дж. К. Роулинг се обръща към темите, които я вълнуват в творчеството ѝ – история за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията, през които преминаваме.

Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие от споделените време и история на цялото семейство.

След като историята бъде публикувана онлайн на части, "Икабог" ще се появи като книжно издание (печатно и електронно), което премиерно ще излезе през ноември 2020 г. в няколко държави, сред които се нарежда и България.

Писателката Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от COVID-19 пандемията във Великобритания и по света.

Най-вълнуващата част и от българското преживяване "Икабог" е, че българските деца също са поканени да нарисуват сцени от приказката на Дж. К. Роулинг, като илюстрациите им ще бъдат включени в българското издание на новата ѝ книга.

Организатор на българския конкурс за илюстрация "Икабог" е издателство "Егмонт", като ще бъдат избрани 34 детски рисунки - българската селекция към творбите на деца по света, илюстрирали националните издания на "Икабог". 

В България родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на "Икабог", също от вторник, 18 август, когато формулярът ще бъде активиран (след 12:00 ч.).

Конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври, като за участие е необходимо да се запознаете с правилата и механизма му на сайта на организатора. 

Дж. К. Роулинг
Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата "Хари Потър", първоначално публикувани между 1997 и 2007 г. Идеята за Хари Потър я застига по време на едно пътуване с влак, а самата история пише, докато живее в Англия, Португалия и накрая в Шотландия.

Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни в Училището за магия и вълшебство "Хогуортс" са продадени в над 500 милиона екземпляра, преведени са на над 80 езика и са екранизирани в 8 касови филма. Успоредно с поредицата, Роулинг пише и три кратки допълнителни книги за благотворителни инициативи: "Куидичът през вековете", "Фантастични животни и къде да ги намерим" и "Приказките на барда Бийдъл". "Фантастични животни" по-късно вдъхновява и нова филмова поредица по сценарий на Дж. К. Роулинг, която разказва за магизоолога Нют Скамандър. Последният филм от поредицата – "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" – излезе през 2018 г.

Дж. К. Роулинг продължава историята на Хари като възрастен в театралната пиеса "Хари Потър и Прокълнатото дете", която тя пише успоредно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Пиесата постига огромен успех в театрите в Европа, Северна Америка и Австралия.

Роулинг също пише романи за възрастни. Под литературния псевдоним Робърт Галбрейт авторката издава криминалната поредица "Страйк", която е адаптирана за телевизията.

Писателката е носител на множество награди и почести, сред които Орден на Британската империя  и  Орден на кавалерите на честта; Орден на Почетния легион, наградата "Ханс Кристиан Андерсен", Награда за човешки права на Робърт Кенеди и значка "Син Питър". Тя подкрепя много каузи чрез своя благотворителен фонд "Волант" и е основател на детската благотворителна организация "Лумос", която се бори за свят без сираци и институции и която цели да обединява семействата.

Цял живот Роулинг е мечтала да бъде писател и е най-щастлива, когато си измисля истории. Тя живее в Шотландия със своето семейство.