Писателката Дж. К. Роулинг, авторка на сагата за "Хари Потър", съобщи, че ще дари 1 млн. британски лири (или над 1,25 млн. долара), за да помогне на хората, които са без дом или са преживели домашно насилие по време на COVID-19 пандемията.

"Днес е 22-ата годишнина от битката при Хогуортс, но ще бъда честна и ще кажа, че днес е неуместно да говоря за смъртта на измислени герои. Твърде много хора губят любими хора в реалния свят", написа Роулинг в Туитър.

"Както при всяка подобна криза, най-бедните и най-уязвимите са засегнати най-силно, така че в чест на битката при Хогуортс, ще направя дарение от 1 млн. паунда", пише Джоан Роулинг в социалната мрежа.

Битката за Хогуортс, състояла се на 2 май 1998 г. според вътрешната хронология на сагата, е разтърсваща батална сцена, подробно описана в последната книга от поредицата за "Хари Потър".

Роулинг каза, че мислите й са с работниците, които продължават да служат на другите на фона на продължаващата пандемия от COVID-19.

"Аз имам трима такива работници в моята фамилия и като всички такива роднини, съм разкъсвана между гордост и тревога", споделя Роулинг.

Половината от дарението на Роулинг ще отиде за организацията Crisis, която помага на бездомните по време на пандемията.

Другата половина прочутата писателка ще дари на организацията Refuge, защото домашното насилие - за съжаление, нараства по време на карантината.