Напоследък здравословният начин на живот, както и грижата за околната среда, се превърнаха в повод за много хора да се мислят за по-важни от други, а на тези други дадоха повод да размахват осъдително пръст към всички, отказващи да се грижат за всичко наоколо, включително и за себе си. Естествено - не просто "така", а според новите формули, на които се уповава съвременното "здравомислие".

Книгата "Да спиш гола е зелено" е колкото книга, толкова и експеримент. Тя задава въпросите, свързани с желанието на хората да са "еко", а именно - на какво са готови за тази цел; трябва ли да се откажат от тоалетната хартия и сапуна, да превръщат отпадъците в органична тор, да напуснат града и да се метнат в първото еко-селище, където да намерят съмишленици?

Ванеса Фаркхарсън е журналистка, решила да провери сама за себе си е ли възможно да живееш в нормалния си ритъм и все пак да си еко (без да миришеш на пор, както самата тя се изразява).

„Започнах тази книга някъде между вината и честността."- казва тя -"Реших всеки ден от следващите 365 дена да правя по едно нещо, което да помогне за спасяването на природата. Идеята ми беше в края на тази „зелена“ година да заживея възможно най-екологично."

Резултатите?
•    "Някои от промените се оказаха решителни (продадох колата си)."
•    "Други – странни (изключих хладилника и фризера си, въпреки че не знаех какво ще правя с храната)."
•    "Трети – нелепи (защо, по дяволите, трябваше да мия косата си с оцет и да ровя из боклука на съседите?)."
•    "Голямата част изглеждаха символични. Но те са малките стъпчици, които водят до голямата промяна (да спя гола, да се къпя на тъмно, да ям сладолед само от вафлена фунийка...).
В края на моето едногодишно пътуване открих, че повечето от екопрактиките, с които експериментирах, станаха естествена част от моя живот.“

Според представянето й, книгата е забавна и остроумна, не е нравоучителна, но кара дори и най-големия екоскептик да се замисли, освен това е искрена и леко цинична. За по-романтичните еко-душици си има дори и любовна история.

Ако се вълнувате от подобни въпроси и се чудите дали подобни идеи имат реално място в живота ви (а не само, докато си лафите на кафе с приятелка), тази книга е една интересна гледна точка.

А дори и да не сте привърженици, то малко чужд опит никога не е излишен.