Човекът търси извори на напътствия в дебели томове или мъдри хора от хиляди години. "Уроците на сърцето" е малък наръчник с 52 сентенции, които улесняват търсенето и водят към просветление. Авторът Алан Коен, подписал се под 27 заглавия за личностно развитие, е сред най-продаваните съвременни модерни философи. 

Той събира в своята книга ценни истории, стихове, притчи, проницателни цитати и остроумни забележки от най-разнообразни източници. Много от уроците и цитатите в книжката са част от устната традиция на различни народи, която се предава от поколения.

"През дългите години, в които изучавах и преподавах самоусъвършенстване, съм прочел и чул хиляди анекдоти и мъдри проникновения", обяснява Коен.

В "Уроците на сърцето" той е събрал най-любимите си, към които се обръща за вдъхновение през целия си живот.

Сред тях са писмо на един югославски войник от Втората световна война до нероденото му дете; цитати от Шекспир, Волтер, източният поет и философ Руми, писателите Джек Лондон, Анатол Франс, Карлос Кастанеда, поетът Уолт Уитман, Мартин Лутър Кинг и дори мъдрост от монах Теофан. 

Петдесет и двете глави, отредени за всяка седмица от годината, започват с история или поетичен цитат, последвани от авторовия коментар. Коен съветва как да четем неговия наръчник:

"Нека посланието им се пропие в мозъка и сърцето ви, докато накрая се превърне в част от вас. Вместо да прехвърляте историите, сякаш са написани в някое списание, четете ги една по една и ги попивайте бавно – като чаша хубаво вино или ароматен шоколад. Потопете се в смисъла им, после оставете книгата настрана."

Освен много си книги за личностно развитие, Алан Коен е преподавал в института "Омега" за холистични проучвания в Ню Йорк и през годините е водил туристи из различни свети места като Мачу Пикчу, Бали и Египет. В момента живее в Мауи, Хавай, и продължава да работи с хора, като им помага да открият вътрешното си щастие.

Снимка: Издателство Кръг

Прочетете избрани откъси от "Уроците на сърцето" на Алан Коен, която излиза от издателство "Кръг". >>>

11.

Възползвайте се!

Някъде в началото на двайсети век един производител на обувки изпратил свой търговец в Африка в опит да разшири пазарите си. След   няколко седмици, прекарани в непозната земя, мъжът изпратил в офиса у дома телеграма с предупреждение: „Трагедия! Трагедия! Тези хора не носят обувки. Веднага откажете производството!“.

По-късно през същата година търговец от друга фирма производител отпътувал за същия регион, отново воден от надеждата да отвори нови пазари с клиенти. Скоро и той изпратил до фирмата си телеграма. Но тя гласяла следното: „Възползвайте се! Възползвайте се! Тези хора не носят обувки.

Веднага утроете производството!“.

14.

Погледнете в огледалото

Един странник стигнал до някакъв древен град и попитал мъжа, който седял край портата:

– Как са нещата тук?

– А как бяха нещата там, откъдето идваш? – отговорил му с въпрос пазачът.

– Ужасно място беше – отвърнал пътникът. – Хората бяха недружелюбни и при всяка възможност бяха готови да се възползват от другия. Нямаше работни места, а замърсяването беше ужасяващо. Отвратително място наистина.

– Е, малко или много и тук ще намериш същото – казал мъжът.

Странникът поклатил глава и продължил по пътя си.

Час по-късно друг пътник приближил до пазача на града и му задал същия въпрос:

– Как са нещата тук?

– А как бяха нещата там, откъдето идваш? – отново попитал пазачът.

– Прекрасно място беше – дружелюбни хора, чудесни перспективи, много и вкусна храна и богата култура. Благословен се чувствах да живея там.

– Е, малко или много и тук ще намериш същото – отвърнал пазачът.

Мъжът се усмихнал и минал през вратите на новия си дом.

21.

Използвайте, каквото имате, и вървете напред

Едно малко еврейско паство се нуждаело от сграда, в която да провежда службите си. След като дълго търсили подходящо място, разбрали, че в града си единствено могат да използват една християнска църква, затова подписали договор да наемат храма, за да отслужват Шабат.

Още в първата събота на службата един поклонник приближил ужасèн до своя равин и възкликнал:

– Но на стената отпред има огромен кръст!

– Шшт... рекъл равинът. – Това е „Т“... за Тора.