Феновете на превърналия се вече в легенда Кристофър Нолан са жадни за всякакви подробности от снимачния процес. Режисьорът, който създаде “Черният рицар” (четвъртият най-високо оценен филм в сайта IMDB) е изключително взискателен и държи да контролира целия снимачен процес. А сега актрисата Ан Хатауей разкри още, че забранява столове на снимачната площадка, за да не сядат актьорите.

Ан Хатауей
Снимка: Getty Images

Носителката на “Оскар” е работила с Нолан по два филма - “Черният рицар: Възраждане” и “Интестелър”. Тя разказа в интервю за “Variety” за странното на пръв поглед решение на Нолан.

“Той не позволява да има столове и аргументът му е, че ако има, хората ще сядат, а ако сядат, няма да работят”, разкри тя. “Той прави толкова мащабни, емоционални и технически изпипани филми, които винаги са готови навреме и са под бюджета си. Явно има нещо вярно в това със столовете.”

Филмите на Кристофър Нолан се отличават с огромен мащаб, сложна структура на сюжета и изключително внимание към детайлите. Именно това привлича Хатауей към режисьорския му подход: “Филмите му са толкова големи, а същевременно той успява да ги раздроби до най-малките им части. Тази комбинация и целеустремеността му при снимките го правят толкова впечатляващ.”

Кристофър Нолан
Снимка: Getty Images

Един от малкото случаи, в които Кристофър Нолан е позволил на някой от актьорите сам да определя елементи от образа на персонажа си е именно във “Черният рицар”. Нолан е дал изключителна свобода на Хийт Леджър в изграждането на персонажа. Важната роля се отрази много тежко на психиката на младия актьор и в крайна сметка се предполага, че именно тя го вкара в гроба само на 28 години, но и му донесе посмъртно наградата “Оскар”.

Забраната за столове не е единственото правило, което Кристофър Нолан стриктно следва. Актьорът Хю Джакман, който е работил с Нолан по филма “Престиж”, си спомня най-вече това, че режисьорът е налагал абсолютна забрана за мобилни телефони на снимачната площадка.

Има обаче пречки, които дори Кристофър Нолан не може да предотврати. Като пандемията. Коронавирусът затвори кината само няколко седмици преди премиерата на новия му филм “Тенет”. Дългоочакваната лента обещава да е най-мащабният и амбициозен филм на Кристофър Нолан до този момент. Феновете му обаче ще трябва да почакат още доста време, тъй като филмът два пъти беше отложен и сега е планиран за август тази година. Добрата новина е, че когато филмът в крайна сметка стигне до кината, прожекциите му ще продължат по-дълго от стандартното, за да могат зажаднелите за кино хора да му се насладят в залите с намален капацитет. Също така и за да прикрие безпрецедентната липса на нови филми.